Drumul pana in Delta Dunarii este un chin pentru turistii care nu au masina proprie. Cu trenul, din Bucuresti, se fac aproape sase ore! Cu autocarul, aproape la fel. Mai usor se poate ajunge din Constanta (doua ore) si din Galati (doua ore si jumatate), dar varianta din Moldova este ingreunata de lungile cozi care se formeaza la bacul ce traverseaza Dunarea.
Mai exista si o cursa aeriana din Bucuresti spre Aeroportul Delta Dunarii de langa Tulcea, dar aceasta nu este zilnica si turistii care apeleaza la ea sunt putini. In aceste conditii, masina proprie, sau inchiriata, reprezinta cea mai buna solutie pentru a ajunge in Delta. Din nou probleme: in Tulcea nu exista parcari pazite, nici chiar cele cu plata, care oricum sunt foarte scumpe (3 lei/ora).
BRACONAJ SI PRETURI EXAGERATE
Braconajul, fenomen care a explodat in timpul guvernarii liberale a fostului guvernator Paul Cononov, i-a indepartat de asemenea pe turisti. Daca mergi cu barca pe canale, este aproape sigura intalnirea cu braconierii sau, daca nu, cel putin cu plasele lor ilegale, care se vor agata in motorul barcii, oprindu-l si fortandu-te pe tine, turist, sa petreci cateva ore bune in mijlocul pustiului pentru a-ti debloca motorul. Si cand te gandesti ca excursia te costa de la 200 de lei in sus pe zi…
ATENTIE LA MASCATI!
Hotelurile din Delta, construite in ultimii ani, sunt foarte scumpe. Preturile pentru o noapte de cazare incep de la 400 de lei. Alternativa, pensiunile agroturistice, nu este viabila. Conditiile de la aceste pensiuni nu sunt dintre cele mai bune: camere mici, mirosuri ciudate, mancaruri din peste despre care nu poti garanta ca sunt proaspete. Turistii si-au dat seama ca nu vor avea un concediu prea placut in aceste pensiuni, asa ca, potrivit datelor de la Registrul Comertului Tulcea, in acest moment mai exista doar 60% din pensiunile deschise dupa 2002. Asa se face ca si numarul de turisti din Rezervatie a scazut cu aproximativ 60%.
Si cum sa nu se intample acest lucru, cand in Delta se intampla cele mai ciudate evenimente. Un exemplu petrecut chiar saptamana asta: miercuri dupa-amiaza, la intersectia canalelor Sulina si Caraorman (in localitatea Crisan, chiar in mijlocul Deltei), turistii au avut o surpriza foarte mare. Din cauza vizitei ministrilor roman si italian de Interne, Dan Nica si Roberto Maroni, zona a fost impanzita de efective care sa asigure securitatea celor doi demnitari. Nu mica le-a fost surpriza turistilor care au trecut prin zona la acea ora. Fara nici un avertisment prealabil din partea mascatilor, oamenii s-au trezit pe piept cu luminite rosii provenite de la armele sepepistilor.
„M-am speriat de moarte. Eram cu o salupa rapida, duceam doi turisti germani spre Caraorman, cand ne-am trezit ca salupa abunda de luminite rosii si fiecare din noi are pe piept cate una. Luminitele ne-au insotit pana ne-am indepartat. Mai trebuie sa va spun ca cei doi germani ne-au cerut sa ne intoarcem de urgenta la Tulcea?”, a povestit unul dintre operatorii de turism din Delta care au avut nenorocul de a se afla la Crisan miercuri dupa-amiaza.
Udrea si Paleologu se baga in seama
Ca sa fie tabloul complet, doi ministri din Cabinetul Boc au tinut sa arate romanilor ca Delta se afla pe agenda lor de lucru. Elena Udrea si Theodor Paleologu au mers in aceasta vara la Sulina pentru a da un impuls dezvoltarii turistice a orasului-patrimoniu de la varsarea Dunarii.
Asa se face ca Udrea a obtinut, dupa ani de opozitie, OK-ul pentru amenajarea unei parti de langa plaja virgina si dotarea ei cu infrastructura turistica. Conducerile pedeliste ale Consiliului Judetean Tulcea si Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au aprobat cu entuziasm proiectul pe care n-au reusit sa-l puna in aplicare nici pesedistii (in mandatul 2001-2004), nici liberalii (intre 2005 si 2008).
Cat despre faptul ca partea istorica a Sulinei este in continuare in paragina, in vreme ce se dezvolta constructii din beton si otel, ministrul Paleologu a declarat ca se va ocupa personal de gasirea de fonduri pentru remedierea acestei situatii si redarea stralucirii frumoaselor cladiri istorice din singurul orasdin Delta Dunarii. Contactat telefonic, Paleologua declarat ca nu a facut nimic, intrucat a uitat de promisiunea de la Sulina.
Sursa: Jurnalul National