Dezastrul din Delta Dunarii ar putea fi ‘cosmetizat’ cu 36 milioane de euro

0
424

Statul roman are nevoie de cel putin 36 milioane de euro pentru a reconstrui ecologic 60% din Delta Dunarii.

Aproximativ 48.000 de hectare din Delta, dintr-un total de 80.000, vor trebui renaturate pana in 2013, data la care se finalizeaza Master Planul pentru Delta Dunarii. Din 1993 insa, data la care a demarat programul de reconstructie ecologica a Deltei si pana in prezent au fost renaturate doar 15.000 de hectare degradate.

‘O treime din suprafata totala a Deltei a fost distrusa in timpul comunismului. Multe zone au fost indiguite si desecate. Balti populate altadata de multe specii de pesti si de pasari au devenit terenuri agricole sau bazine pentru productie piscicola. Toate acestea au amplificat, an de an, dezastrul ecologic din Delta’, sustine Paul Cononov, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. ‘Riscam sa pierdem multe specii de pesti si de pasari daca nu facem nimic. Morunul, pastruga, somnul, stiuca, pelicanul sau pescarusul pot deveni cat de curand doar amintiri frumoase in mintea localnicilor’, mai spune guvernatorul Deltei.

‘Master Planul pentru Delta Dunarii structureaza programul investitiilor pe doua etape: prima dintre ele acopera perioada 2005-2009, iar cea de-a doua este intre 2009 si 2013’, a explicat, ieri, intr-o conferinta de presa, Romulus Stiuca, directorul Institutului National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii. Conferinta a marcat finalizarea reconstructiei ecologice a 687 hectare pe Bratul Sfantul Gheorghe. Practic, acum se asigura circulatia apelor in zonele depresionare din ostroave, in principal in stufarii, mlastini, tufarisuri si pajisti. ‘Se vor reface habitatele pentru speciile de pesti si pasari, se va ameliora calitatea apelor si vom proteja resursele piscicole, cinegetice, vegetale si peisagistice’, a precizat Grigore Baboianu, directorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Sursa: News.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.