In urma cu 35 de ani in judetul Mures s-a incercat un experiment partial reusit, de stramutare a unor specii de animale salbatice ocrotite de lege, din mediul lor natural, in alte habitate. In padurile din imprejurul orasului Ludus s-a incercat aclimatizarea Cerbului Lopatar, dar dupa mai bine de 10 ani, acesta era pe cale de disparitie, in parte din cauza mediului nou, limitat, in care erau obligati sa traiasca, dar si din cauza schimbarilor intervenite in alimentatie. Din muntii Fagaras, au fost aduse mai multe exemplare adulte de capre negre, care au reusit sa se aclimatizeze cu oarecare succes in noul habitat oferit de salbaticia muntilor Caliman. Cel mai bine s-a aclimatizat rasul, animal solitar, un vanator de regula nocturn, care poate fi zarit rareori. Ceea ce se dorea a fi o populare cu animale salbatice a unor zone extinse din judet, a ajuns sa fie in ultimii ani o atractie pentru turistii straini, dar si pentru drumetii autohtoni, care desi nu o zic, viseaza la o intalnire unica pe cararile muntelui, cu aceste animale aproape exotice. Nu multi pot spune ca au avut privilegiul sa se „priveasca in ochi” cu o capra neagra, cu iepurele de vizuina, sau alt animal salbatic adus in judet in aceeasi perioada. „Cateodata, rar de tot, poti vedea cate o „umbra”. Dar de regula pana iei binoclul, a disparut. Personal, am fost fericit sa vad capre negre, doar de vreo cinci ori in toti anii astia. Rasii is altceva. De vreo cateva ori cand mergeam cu masina acasa am vazut cate un exemplar frumos de tot, trecand tacticos drumul. Parca ma provoca”, ne-a spus Ioan Voda, un fost silvicultor.
Fauna la numarat
Pe inaltimile Calimanilor sunt 35 de capre negre. Mai jos in padurile de pe valea Muresului superior pandesc din umbra peste 80 de rasi iar numarul iepurilor nu se mai cunoaste exact. Speciile „endemice”, cele care fac obiectul vreunui recensamant doar atunci cand produc pagube sau atunci cand se stabileste fondul de vanatoare, din cate se pare, o duc bine. Agentia de Protectia Mediului Mures a facut o evaluare a acestor specii de animale salbatice si spre surpriza tuturor, lupul, animal despre care nu s-a mai vorbit deloc in ultimii ani si despre care se spunea ca a disparut din judetul Mures, de fapt a prosperat, ajungand la 116 exemplare. In acelasi areal traiesc si 516 ursi bruni. Desi numarul lor nu este spectaculos, raportat la numarul total de ursi din tara, aproximativ 6.000 de exemplare, putem spune ca stam bine.
Incompetenta se plateste
Odata cu apropierea datei de 1 ianuarie 2007, data ca sigura pentru aderarea Romaniei la UE se acutizeaza razboiul rece dintre Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi pe de o parte si Ministerul Agriculturii si Mediului pe de alta parte, din cauza schimbarii legii Fondului Cinegetic, lege care va trebui sa fie conforma cu cele europene. Dar pentru ca s-a lucrat si la acest capitol tot romaneste si pentru ca statul roman nu a negociat la timp cu organismele europene problemele legate de mediu, vanatoarea pe teritoriul Romaniei se va putea desfasura doar cu acordul organismelor europene in drept. Asa ca acum se speculeaza ca peste jumate de milion de vanatori din UE vor veni la noi nu pentru turism, ci la vanatoare. Asadar, adio potarnichi, adio ciocarlii, lupi, vulpi, mistreti, cerbi si caprioare, capre salbatice, iepuri, dar mai ales ursi gunoieri sau nu…
O fi fost sau nu intentionata „omisiunea” guvernantilor nostri nu stim, dar este cert ca acest lucru le-a adus un serviciu imens pasionatilor de vanatoare din vest.
De ce?
De multa vreme Romania este cunoscuta in Europa si in lume ca tara cu cel mai mare fond de vanatoare de pe batranul continent. Dar nu e doar atat. Daca spunem ca ani de-a randul Romania a detinut recordul mondial la trofee de urs, cerb si mistret, incepem sa realizam ca interesul vanatorilor „de dincolo” nu este unul gratuit. Strainii care participau la partide de vanatoare pe teritoriul Romaniei aveau de platit taxe care nu erau pentru buzunarul oricui. Romania a semnat conventia de la Berna referitoare la ocrotirea animalelor salbatice, in care se prevede ca acestea „trebuie ocrotite, dar reduse pentru pastrarea numarului lor in efective normale”. De aceea in ultimii ani, vanatoarea la urs, lup, pisica salbatica si ras, se face doar in urma obtineriii unor aprobari speciale.
Mai sunt si taxele percepute pentru vanat, care incep de la 1000 de euro pentru trofeele mici si care ajung la peste 20.000 de euro in cazul trofeului de urs. Vanatoarea „specializata” a animalelor inchise in tarcuri desi este o practica la care tarile est europene au renuntat din cauza cruzimii acestui procedeu, la noi e mai viguroasa ca niciodata. Mai ales ca participarea la o asemenea asemenea partida de vanatoare de mistreti, costa 5.000 de euro. De persoana.
Celebritati la vanatoare
Nikita Hrusciov a vanat langa Bistrita, umar la umar cu Gheorghe-Gheorghiu Dej. Ceausescu a avut si el parteneri de marca, printre care Nikolai Brejnev si Mohammad Gadaffi.
Sursa: Infoportal