Digurile din Delta Dunarii, in atentia Guvernului

Digurile din Delta Dun?rii, în aten?ia Guvernului
Digurile din Delta Dunarii, in atentia Guvernului
Digurile din Delta Dunarii, in atentia Guvernului

Cea mai mare parte a localitatilor din Delta Dunarii sunt aparate impotriva inund­a­tiilor, singurele probleme mai mari fiind in zonele Patlageanca, Salceni si Ceatalchioi, unde se realizeaza investitii.

„In urma viiturilor inregistrate pe Dunare in perioada 2006-2012, toate efectele negative manifes­tate asupra digurilor de aparare au fost inventariate si introduse in programe de refacere si reabi­li­tare, lucrarile de investitii promo­vate fiind in diferite faze de executie, iar unele finalizate. Pentru majoritatea din acestea nu se identifica situatii in care sa se puna in pericol siguranta obiec­ti­velor protejate impotriva inun­datiilor. Ramane sub pe­ricolul inundarii localitatea Patlageanca, la care lucrarile de investitii promovate pentru protectia ei se afla in curs de realizare. Ca masura preventiva se impune inspectarea digului local vechi, refacerea sectiunilor din acesta care au fost afectate de apele mari din anul 2010, astfel incat, atat tronsoanele de dig nou executate, cat si cele vechi sa poata asigura conditii minime de protectie a localitatii impotriva eventualelor revarsari de ape mari”, a declarat directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Tulcea, Constantin Lefter.

Localitatile Salceni si Ceatalchioi, aparate de un dig potcoava

In ceea ce priveste sistemul de aparare impotriva inundatiilor din zona incintei agricole Sireasa – Ceatalchioi si Salceni, investitie privata, acesta nu a fost refacut. Potrivit declaratiei directorului SGA, Ministerul Mediului pro­mo­veaza o noua investitie pentru localitatile Salceni si Ceatalchioi.

„Lucrarile prevad refacerea liniei de aparare de la Dunare prin retragerea ei pe un ali­niament nou, reprezentat de terasamentul DC 1 Tulcea – Ceatalchioi si digul local Podisca-Calin, catre Dunare, urmand sa se realizeze un dig potcoava pentru izolarea intra­vilanului localitatii Ceatalchioi, dinspre incinta agricola Sireasa daca aceasta s-ar inunda din canalul 36”, a precizat directorul Constantin Lefter. „In prezent stadiul realizat al lucrarilor promovate, asigura functionarea in conditii bune a liniei noi de aparare, DC1 – Podisca-Calin (br. Chilia), iar ca protectie su­plimentara spre incinta Sireasa, linia de aparare este asigurata satisfacator de terasamentul nesistematizat al viitorului dig aflat in executie”, a mai spus acesta.

Potrivit aceleasi surse, anul acesta urmeaza sa se deruleze o serie de lucrari de intretinere in zonele Cordon Litoral, digul localitatii Gorgova si canal Colector Agighiol, investitiile fiind evaluate la circa 250 de mii de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *