Din drumul spre abator, inapoi la Letea. Caii salbatici din Delta revin in mediul lor natural

Din drumul spre abator, inapoi la Letea. Caii salbatici din Delta revin in mediul lor natural

41 de cai salbatici de la Letea vor fi readusi in mediul lor natural, la trei luni dupa ce transportul lor catre un abator a fost oprit de Fundatia Vier Pfoten si de zeci de iubitori de animale. Caii, doi manji si 39 adulti, vor fi transportati duminica, 28 august, in localitatea Cardon, din Grindul Letea, anunta un comunicat al ONG-ului dedicat protectiei animalelor.

Cu ocazia evenimentului, in prezenta ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, se va semna un acord de parteneriat intre Fundatia VIER PFOTEN, MDRT, Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii si Consiliul Local CA Rosetti, mai precizeaza comunicatul Vier Pfoten, potrivit caruia, parteneriatul are ca scop:

1. Derularea unor actiuni pe care membrii parteneriatului le pot desfasura in domeniul gestionarii efectivelor de animale aflate in libertate in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in scopul conservarii biodiversitatii biologice si dezvoltarii durabile a comunitatilor locale.

2. Cresterea circulatiei turistice in zona profitand de existenta singurei populatii de cai salbatici din Europa, in beneficiul populatiei locale.

De la momentul salvarii lor si pana in prezent, caii s-au aflat la o ferma din localitatea Urleasca, judetul Braila. Dupa ce autoritatile au confiscat animalele aflate in autotrenul care efectua un transport ilegal catre abator, acestea au fost date in custodie Fundatiei Vier Pfoten care a suportat toate cheltuielile adapostirii, hranirii si intretinerii lor.

La Urleasca, caii au fost ingrijiti de catre medicul veterinar Ovidiu Rosu, de la Vier Pfoten, de medicul veterinar voluntar Florin Mlagiu si de alti 6 voluntari. Aici caii si-au revenit complet de pe urmele tratamentului extrem de dur suferit in timpul capturarii lor din salbaticie si incarcarii lor in autotrenul ce urma sa-i duca la abator.

„Povestea cailor salbatici din grindul Letea, victimele unei vechi afaceri cu iz ilegal, dar si eroii principali ai unei operatiuni de salvare spontane, fara precedent in Romania, a impresionat foarte multi oameni. Au fost multi care, imediat dupa salvarea lor, ne-au trimis medicamente si tone de furaje, interesandu-se de soarta cailor”, a declarat Kuki Barbuceanu, coordonatorul de proiecte al Fundatiei.

Din cei 54 de cai aflati in camionul care ii ducea la abator, cinci animale, intre care si doi manji, au murit din cauza leziunilor severe si traumelor suferite in timpul transportului. Medicii au avut insa si bucurii, reusind sa vindece ranile grave, cea mai mare victorie fiind salvarea aproape printr-un miracol a manzului Lucky, care avea o plaga penetranta la nivelul toracelui.

Alti noua cai au fost eutanasiati, analizele efectuate de DSVSA Braila stabilind ca acestia sufereau de anemie infectioasa ecvina. Toti armasarii au fost castrati pentru a se evita inmultirea cailor si transmiterea acestei boli virale. La ferma s-a nascut ulterior si un manz, care a fost botezat Soltana.

Fundatia Vier Pfoten a depus eforturi ca sa parafeze un protocol de colaborare cu autoritatile regionale si locale, de implementare a unui proiect menit sa reduca impactul animalelor asupra ecosistemului local. Fundatia Vier Pfoten considera insa la fel de importanta si gasirea unei solutii pentru conservarea acestei herghelii salbatice, ca parte a patrimoniului natural al Deltei Dunarii.

„Argumentele privind inmultirea peste masura a cailor salbatici si pagubele create de ei in aria strict protejata a padurii Letea nu se bazeaza deocamdata pe nici un studiu oficial, cifrele invocate in diverse declaratii (2000 – 5000 de capete) depasind cu mult realitatea. Potrivit unui recensamant realizat la inceputul acestui an de Vier Pfoten, in padurea de la Letea au mai ramas doar 700 de cai, care in nici un caz nu pot pune in pericol vegetatia de pe suprafata de 2.800 hectare, cat cuprinde zona protejata. Numarul acestora este depasit cu mult de cele peste 2.000 de vaci inregistrate oficial in comuna CA Rosetti, care sunt lasate de localnici sa pasca libere prin padure si pentru care acestia incaseaza anual subventii de la stat”, a mai declarat Kuki Barbuceanu.

Cazul cailor salbatici din Letea a atras atentia presei si a opiniei publice in luna mai, cand Fundatia Vier Pfoten a dat publicitatii fotografii cu animalele batute si tinute in conditii care le puneau in pericol viata. Localnicii au vrut sa vanda animalele, desi nu le apartineau, caii urmand sa fie transportati la un abator din judetul Covasna. Operatiune a fost insa oprita in urma interventiei ONG-ului si a voluntarilor care au reusit sa atraga atentia autoritatilor asupra ilegalitatilor si cruzimii careia ii sunt supuse animalele salbatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *