Centru de informare pentru Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, obiectiv UNESCO

Centru de informare pentru Geoparcul Dinozaurilor

Rezervatia din Tara Hategului va avea de astazi un centru de informare turistica deschis in Hateg, iar la festivitatea de inaugurare, vor lua parte si reprezentantii Universitatii din Bucuresti, institutia care administreaza rezervatia.

Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului a intrat pe lista obiectivelor UNESCO si se intinde pe o suprafata de 102.392 hectare. Beneficiaza de un patrimoniu natural si cultural unic in lume. El asigura protejarea siturilor cu resturi fosile de dinozauri pitici. Primele cercetari asupra dinozaurilor din zonele Densus, Tustea, Sampetru si Unirea au fost facute de baronul maghiar Franz von Nopcsa (1815-1904). Elek Nopcsa, sora baronului, a descoperit accidental, in anul 1895, fosilele unor reptile in jurul castelului familiei din Sanpetru. Dupa moartea lui, studiile asupra fosilelor din Hateg au fost intrerupte pentru o lunga perioada si abia in anul 1977 au fost reluate de catre profesorul universitar Dan Grigorescu, specialist in paleontologie, care le continua si in prezent.

Cea mai importanta descoperire paleontologica din Tara Hategului, pe langa dinozaurii pitici, a fost cea a resturilor unui pterozaur (grup de reptile zburatoare, care au trait in aceeasi perioada cu dinozaurii), numita Hatzegopteryx sau „uriasul cu aripi din Hateg“. Exemplarul descoperit in catunul Valioara a trait la sfarsitul Cretacicului si avea o anvergura de aproximativ 12 metri. Numai capul, cu tot cu cioc, ar fi avut cam trei metri. Cercetarile specialistilor de la Universitatea din Bucuresti nu s-au oprit la aceste descoperiri, iar siturile din Tara Hategului sunt considerate o „Mecca“ de catre profesorii universitari si studentii din intreaga lume care studiaza an de an dinozaurii pitici, ce populau, in urma cu 85 de milioane de ani, insula din Marea Tethys, actuala Tara Hategului. (M. Ganju)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *