Procurorii DNA Iasi l-au trimis in judecata pe Remus Mitrea, director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, acuzat de opt infractiuni de luare de mita si de dare de mita.
Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, trimis in judecata pentru luare de mita
In acelasi dosar au fost trimisi in judecata Emil Savin, administrator al SC Transmir SRL Zorleni, jud. Vaslui, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de dare de mita, in forma continuata, si Rodica Maxim, contabil-sef al Ocolului Silvic „Ciobanus” din cadrul Directiei Silvice Bacau, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de luare de mita, in forma continuata.
De asemenea, au fost trimise in judecata SC Chrisrem Wind SRL Vaslui, persoana juridica controlata in totalitate de Remus Mitrea, pentru complicitate la trei infractiuni de luare de mita si doua infractiuni de spalare de bani, SC Mitromd SRL Vaslui persoana juridica controlata in totalitate tot de Mitrea, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de complicitate la trei infractiuni de luare de mita, dare de mita si doua infractiuni de spalare de bani, precum si SC Transmir SRL Zorleni, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de dare de mita, in forma continuata.
Potrivit rechizitoriului, in perioada 2010 – septembrie 2012, Remus Mitrea, in calitate de director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, abuzand de prerogativele functiei sale, a pretins de la reprezentantii mai multor societati comerciale, sumele totale de 1.558.142,87 lei si 38.000 euro, pentru a emite diverse documente de reglementare si autorizare necesare pentru desfasurarea in mod legal a activitatii acestor firme in domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau constructii.
Procurorii spun ca in unele dintre cazuri, Mitrea ar fi facut presiuni asupra reprezentantilor unor societati comerciale, in vederea remiterii sumelor de bani. Anchetatorii au mai stabilit ca, tot pentru emiterea unei autorizatii de mediu, intr-o alta situatie, Remus Mitrea ar fi pretins subcontractarea unor lucrari de construire a unor parcuri eoliene, in valoare de 37.388.724,43 euro.
Din sumele pretinse, Remus Mitrea a primit sumele totale de 1.486.642,87 lei si 12.000 euro atat in mod direct, in numerar, cat si, in majoritatea situatiilor, disimulate sub forma pretului unor contracte incheiate, la solicitarea sa, intre firmele beneficiare ale avizelor de mediu si unele societati comerciale controlate de inculpat (era unicul factor de decizie cu privire la activitate si patrimoniu).
Intr-o alta situatie, Remus Mitrea i-a cerut lui Emil Savin, administrator al SC Transmir SRL, subcontractarea unor lucrari de constructii, finantate din fonduri comunitare, lucrari pe care firma controlata de inculpat SC Mitromd SRL le-a realizat doar partial. Ca urmare, Mitrea a incasat in mod injust suma de 26.690,46 lei prin intermediul societatilor comerciale pe care le controla, se arata in rechizitoriu.
De asemenea, in cursul lunii aprilie 2012, in contextul in care una dintre firmele sale exploata material lemnos pe raza Ocolului Silvic Ciobanus din cadrul Directiei Silvice Bacau, Remus Mitrea i- a dat Rodicai Maxim, cu titlu de mita, diverse cantitati de bauturi alcoolice, precum si o suma de bani drept imprumut, pentru ca firma sa sa fie favorizata din punct de vedere financiar si pentru ca inculpatul sa beneficieze de informatii preferentiale in legatura cu activitatea ocolului silvic respectiv.
In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor.
Remus Mitrea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, pe 11 octombrie, in baza mandatului emis de Tribunalul Iasi.
Pentru infractiunile prevazute in Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, republicata, retinute in sarcina inculpatului, procurorii au dispus disjungerea cauzei si declinarea competentei la o alta unitate de parchet.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Vaslui.