Gorjenii din Godinesti, in conflict cu gestionarul Fondului de Vanatoare

Gorjenii din Godinesti, in conflict cu gestionarul Fondului de Vanatoare

Hectare intregi de culturi agricole din comuna Godinesti au fost distruse de catre mistreti vara trecuta. Cu toate acestea, pana in prezent, oamenii nu au primit nici un fel de despagubiri din partea gestionarului fondului de vanatoare, in ciuda faptului ca detin decizii emise de catre Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Valcea. Localnicii il acuza pe gestionarul fondului de vanatoare de faptul ca a incalcat clauzele contractuale, neasigurand hrana animalelor salbatice. Ba mai mult spun ca in loc sa impuste lupii, acesta a impuscat cainii ciobanilor.

Un grup de localnici din comuna Godinesti au protestat ieri dimineata din cauza ca nu si-au primit despagubirile promise pentru culturile distruse de porcii mistreti in perioada iulie-august. Peste 20 de persoane s-au adunat la sediul primariei, unde aflasera ca va veni gestionarul fondului de vanatoare, convocat la o intalnire cu reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare ( ITRSV) Valcea.

Fondul de vanatoare din comuna Godinesti si Ciuperceni are o suprafata de aproximativ 7500 de hectare si este gestionat de catre Valentin Jerca, un cetatean nascut in Godinesti si domiciliat in Mangalia. Jerca a fost surprins de intalnirea cu cei pagubiti, iar discutiile s-au aprins foarte repede. Oamenii au cerut sa-i fie reziliat contractul privind gestionarea fondului de vanatoare intrucat a incalcat clauzele. Acestia i-au reprosat ca nu a asigurat mancarea animalelor salbatice, ca nu a luat masuri pentru indepartarea animalelor salbatice si ca nu a asigurat proprietarilor de culturi mijloace pentru speriat vanatul. Ba mai mult, localnicii s-au plans de faptul ca au fost impuscati cainii ciobanilor in locul lupilor. Ei spun ca sunt si mai nemultumiti intrucat l-au ajutat pe Valentin Jerca sa puna mana pe fondul de vanatoare in speranta ca este nascut in Godinesti si ca nu va indrazni sa le faca probleme.

Autoritatile sunt de partea localnicilor

Autoritatile locale sunt de partea localnicilor si spun ca oamenii trebuie sa-si recupereze macar o parte din paguba. Primarul comunei Godinesti spune ca Valentin Jerca si-a uitat foarte repede promisiunile facute inainte de a reusi sa incheie contractul de gestionare al fondului de vanatoare. “Situatia este destul de neplacuta in conditiile in care gestionarul fondului de vanatoare provine din Godinesti, chiar daca e stabilit in Mangalia. Inainte de a lua acest fond de vanatoare a promis ca va sprijini unitatile de cult din comuna, insa a uitat aceasta promisiune asa cum a uitat ca le-a promis oamenilor ca nu le va face nici un fel de probleme. Fondul de vanatoare trebuia scos la licitatie de catre ITRSV Valcea, insa s-a gasit o varianta legala de a fi incredintat direct cu ajutorul oamenilor, care au format o asociatie. Acum le transmite cetatenilor sa nu mai mearga cu vitele pe propriile pamanturi sau sa mai treaca dupa lemne pentru ca ii sperie vanatul”, a declarat Gheorghe Corbeanu, primarul comunei Godinesti. Edilul local a cerut sa fie verificat daca s-au respectat clauzele contractuale de gestionare a fondului de vanatoare. “In numele primariei am facut o adresa la ITRSV Valcea pentru a vedea daca s-au indeplinit obligatiile contractuale. Prima data, cand a fost convocat la discutii, a spus ca este plecat in strainatate, iar acum a venit reprezentantul ITRSV de la Valcea, iar domnul Jerca a venit fara nici un document la dansul”, a mentionat Gheorghe Corbeanu.

S-au emis decizii de despagubire

ITRSV Valcea a emis decizii de despagubire pentru culturile distruse de mistreti, in urma cu circa doua luni, sumele pe care ar fi trebuit sa le primeasca oamenii fiind cuprinse intre 2-30 milioane de lei vechi. “Oamenii au facut sesizari la primarie. Am convocat Comisia de evaluare si constatare a pagubelor produse de animalele salbatice. In majoritatea cazurilor a fost gestionarul fondului de vanatoare. Sunt persoane care au avut culturile distruse in proportie de 80%, dar nu au primit nici un ban in conditiile in care au fost emise decizii de despagubire”, a declarat Sorin Merfu, secretarul Primariei Godinesti.

Acesta a mai precizat ca oamenii si-au indeplinit obligatiile de paza. “Daca domnul Jerca tine acest fond de vanatoare ca un hobby, oamenii s-au dus de foame sa praseasca porumbul, nu sa faca plaja pe camp. In plus, toti si-au indeplinit obligatiile de paza, au facut focuri si si-au legat acolo cainii pentru a speria animalele salbatice”, a mentionat Sorin Merfu.

Reprezentantii Primariei Godinesti considera ca o parte din vina apartine si Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Valcea care a taraganat emiterea deciziilor de despagubire.

Despagubiri minore, in comparatie cu pagubele

Agricultorii din comuna Godinesti spun ca despagubirile stabilite prin decizii sunt mult mai mici decat pagubele. “Am de primit aproximativ 30 de milioane de lei vechi. Suma este nesemnificativa in raport cu pagubele produse de catre porcii mistreti. Nu mai suntem pe vremea cand kilogramul de porumb se vindea cu 5000 de lei vechi, acum pretul e dublu. In cazul meu, mi-a fost distrusa recolta de pe doua hectare. De regula la un hectar iau cate 3,5 tone de boabe, la doua hectare sunt 7 tone. Eu folosesc numai samanta selectionata si ma costa 4 milioane de lei vechi pe hectar. Va dati seama ce inseamna o despagubire de 30 de milioane”, a declarat Irinel Marinescu, agricultor din Godinesti. Acesta este convins ca de la an la an va fi si mai greu, iar foarte multi localnici vor fi nevoiti sa renunte la agricultura. “In conditiile in care animalele salbatice ne fac pagube atat de mari, foarte multi dintre noi vom renunta sa mai cultivam pamanturile. De la un an la altul este si mai greu. Vremea este capricioasa, iar gestionarii fondurilor de vanatoare nu le asigura mancarea animalelor salbatice”, a mentionat Irinel Marinescu.

INSTANTĂ

Valentin Jerca a contestat in instanta deciziile de despagubire emise de ITRSV Valcea. Acesta dezminte acuzatiile aduse de catre oameni si spune ca si-a respectat intocmai clauzele contractuale. “Am in gestionare fondul de vanatoare pe o perioada de 10 ani. Am asigurat mancare la animale, iar in ceea ce privesc despagubirile exista un proces in desfasurare. Cei care vor avea castig de cauza isi vor primi bani”, a declarat Valentin Jerca.

DREPTATE

Pagubitii din Godinesti spun ca nu vor renunta pana se va face dreptate. Ba mai mult, nu par intimidati de justitie. “Domnul Jerca a contestat deciziile de despagubire la justitia din Constanta. Probabil se gandeste ca foarte multi sunt batrani si vor renunta, insa va avea surprize intrucat vor cere stramutarea dosarului la Gorj pentru ca aici se afla obiectul lui. In plus, este constient ca daca plateste despagubirile i se va rezilia contractul pentru nerespectarea clauzelor si va pierde fondul de vanatoare”, a declarat Irinel Marinescu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente