Discutii la nivel inalt privind schimbarile climatice

In timp ce UE pregateste legislatia europeana pentru combaterea schimbarii climatice, negocierile le nivel international continua in vederea ajungerii la un acord global care sa urmeze protocolului de la Kyoto, care expira in 2012.
schimbarile climatice resimtite in rusia
Acest acord ar trebui sa fie gata inainte de conferinta din Copenhaga din decembrie 2009. Cativa deputati europeni de la Comisia Schimbarile climatice au fost in Rusia saptamana trecuta. Trei membri ai delegatiei ne-au vorbit la intoarcerea in Bruxelles.
„Rusia este interesata sa continue sa furnizeze combustibili fosili. Pe de alta parte, este interesata si de combaterea schimbarii climatice. Rusia si Uniunea Europeana ar putea lucra in comun catre o tranzitie graduala de la combustibilii fosili la resursele de energie regenerabile. Acest lucru poate fi facut intr-un fel benefic pentru Federatia Rusa in ceea ce priveste tehnologia si eficienta energetica”, ne-a spus seful delegatiei parlamentare in Rusia, Vittorio Prodi (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Italia).

Doamna Dorette Corbey (Grupul Socialist din Parlamentul European, Olanda), este de parere ca „Rusia doreste sa continue sa vanda gaz. Gazul este un produs interesant, pentru ca se combina foarte bine cu energie regenerabila (precum cea eoliana) si este flexibil. Deci le-am spus ca sunt multe sanse sa ramanem un importator stabil de gaz”.

„In Rusia, combaterea schimbarii climatice nu este o prioritate; prioritatea Rusiei este cresterea economica”, ne-a declarat deputata europeana Romana Jordan Cizelj (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Slovenia).

Schimbarea climatica se face simtita in Rusia

„Pana acum au spus ca nu schimbarea climatica este benefica, ca in Siberia este atat de frig si ca ar fi bine sa fie mai cald cu doua grade. Acum, rusii recunosc ca schimbarea climatica aduce probleme: solurile inghetate incep sa se topeasca, iar infrastructurile construite pe acestea sunt amenintate. Faptul ca Rusia recunoaste ca exista o problema este un castig imens”, ne-a spus doamna Corbey.

Sectorul energetic din Rusia doreste ameliorarea eficientei energetice, ne-a spus doamna Cizelj. „40% pare mult, dar cand te uiti ce comportament au rusii apropo de energie, iti dai seama ca obiectivul nu este greu de indeplinit. Apartamentele sunt incalzite la fel in Rusia, iar oamenii, pentru a face mai racoare in casa, deschid geamurile. Ei doresc ca oamenii sa instaleze gazometre”.

Rusia: partener pentru negocierile post Kyoto?

„Rusia a fost statul cheie in ratificarea protocolului de la Kyoto. Am vrea ca Rusia sa joace un rol important din nou, sa devina lider in negocieri, sa isi asume un rol proactiv”, ne-a spus doamna Cizelj. Domnul Prodi ne-a spus ca Rusia prefera acorduri voluntare pentru fiecare tara.

„Ne-am dat intalnire la Poznan (reuniune ONU in decembrie, n.a.) si o sa ne tinem la curent reciproc. I-am invitat si la Parlamentul European, la inceputul anului viitor”, a adaugat domnul Prodi. Doamna Corbey ne-a declarat ca vizita in Rusia o indeamna sa spere ca aceasta tara va deveni un partener strategic al UE.

Washington face promisiuni

„Toti candidatii americani au sprijinit lupta impotriva schimbarii climatice”, ne-a spus doamna Cizelj. Domnul Prodi este de parere ca „recunoasterea drepturilor si responsabilitatilor SUA in domeniul incalzirii globale va facilita acordul international”.

„Obama a pus accentul in campania sa pe faptul ca trebuie sa existe o politica privind schimbarea climatica si energia, si ca aceste probleme trebuie abordate. Ma astept deci ca SUA sa demonstreze ca poate fi partener al Uniunii Europene”, a adaugat doamna Corbey.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *