Se schimba certificarea

0
527

Dupa mai multi ani de negocieri, la inceputul acestei luni au fost supuse dezbaterii publice noile norme europene de certificare a cosmeticelor bio. Acestea vor intra in vigoare din 2009.
cosmetice bio
Noile standarde au fost elaborate – si vor fi aplicate – de principalii certificatori de cosmetice bio si naturale din Europa: Ecocert (Franta), Soil Association (Marea Britanie), AIAB/ICEA (Italia), Ekogarantie (Belgia) si BDIH (Germania). „Ma bucur ca am ajuns la un numitor comun, desi sunt inca puncte asupra carora nu suntem toti de acord”, a declarat Valerie Lemaire, reprezentanta Ecocert pentru publicatia Organic-Market.Info. Documentul a fost publicat pe internet – www.cosmos-standard.org -, iar cei interesati pot veni cu comentarii asupra punctelor nevralgice pana la 4 ianuarie 2009. Regulamentul ar trebui sa intre in vigoare la sfarsitul lui ianuarie si primele certificari sa se acorde din aprilie 2009.

REGULI
Potrivit „Cosmos-standard”, la prepararea cosmeticelor bio si naturale pot fi folosite urmatoarele categorii de ingrediente: apa, minerale (pure, naturale, tratate numai prin spalare, cu aburi, termic sau prin alte metode mecanice), agro-ingrediente procesate fizic, agro-ingrediente procesate chimic, ingrediente sintetice (numai daca nu exista alternative naturale si sunt acceptate de acest regulament). Toate produsele cosmetice care intra sub incidenta acestor standarde nu trebuie sa contina mai mult de 5% ingrediente sintetice.

Pentru produsele sub certificarea bio, „Cosmos-standard” prevede ca cel putin 20% din toate ingredientele produsului trebuie sa fie organice si ca cel putin 95% din agro-ingredientele prelucrate fizic trebuie sa fie la randul lor aprobate. Pentru produsele sub certificare naturala nu exista nici o cerinta in ceea ce priveste folosirea ingredientelor ecologice.

Produsele sub certificare bio trebuie etichetate cu termenul „COSMOS-ORGANIC” sau cu logo-ul „COSMOS-ORGANIC” si numele si sigla organismului de certificare si control. Pe eticheta trebuie sa figureze procentul ingredientelor de origine organica in totalul produsului, dar si lista acestor ingrediente. Pe eticheta produselor naturale se va aplica logo-ul „COSMOS-NATURAL”, dar si numele si logo-ul certificatorului. Pot fi indicate si ingredientele organice si procentul acestora in total. Printre punctele asupra carora certificatorii europeni nu s-au edificat inca se numara permiterea sau nu a folosirii SLS-ului (Sodium Lauryl Sulphate) in cosmetice. De asemenea, nu s-a cazut inca de acord cand se poate folosi termenul „organic” in denumirea produsului: daca acesta este 100% organic sau daca este cel putin 95% bio.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.