Dispozitive acustice pentru salvarea delfinilor din Marea Neagra

Peste 100 de delfini mor?i
Dispozitive acustice pentru salvarea delfinilor din Marea Neagra

ONG Mare Nostrum a organizat saptamana trecuta Masa Rotunda destinata pescarilor din zona de nord a litoralului romanesc. Evenimentul a avut loc in sala de conferinte a primariei din Sulina si a avut ca scop informarea pescarilor cu privire la utilizarea unor metode alternative de pescuit, in vederea conservarii biodiversitatii marine.

In cadrul intalnirii au fost discutate aspecte referitoare la beneficiile amplasarii dispozitivelor acustice pe plasele de pescuit. Celor prezenti li s-a explicat faptul ca folosirea acestor dispozitive ar reduce semnificativ numarul delfinilor capturati accidental, reducand in acelasi timp si numarul plaselor rupte de aceste mamifere in incercarea de a se elibera. Pescarilor prezenti li s-a realizat o prezentare detaliata a modului in care functioneaza dispozitivele acustice, li s-au prezentat fise de monitorizare si li s-a adus la cunostinta existenta numarului gratuit Telverde, prin intermediul caruia pot semnala prezenta delfinilor.
La eveniment au participat reprezentanti ai Institutului National de CercetareDezvoltare Marina Grigore Antipa, ai Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura, precum si reprezentanti ai pescariilor din zona.
Scopul acestei intalniri a fost de a informa comunitatile de pescari cu privire la existenta unor modalitati de pescuit prin intermediul carora pot proteja populatiile de deflini din Marea Neagra. Au fost destul de receptivi, mai ales ca este si in beneficiul acestora sa evite
capturarea accidentala a delfinilor, avand in vedere ca acestia le rup de cele mai multe ori plasele in incercarea de a se elibera. Succesul a fost cu atat mai mare cu cat am reusit sa ii determinam sa amplaseze pe plasele lor 10 din cele 50 de dispozitive acustice de indepartare a delfinilor. In perioada urmatoare, alte 4 pescarii vor beneficia de aceste dispozitive, momentul exact al amplasarii acestora fiind determinat de conditiile meteorologice. Speram totusi ca si ceilalti pescari sa fie receptivi si sa constientizeze beneficiile reciproce care rezulta din utilizarea acestor metode de pescuit, a declarat Mihaela Candea, director executiv ONG Mare Nostrum.
Proiectul urmareste, in primul rand, cresterea nivelului de constientizare al populatiei locale cu privire la amenintarile la viata delfinilor din Marea Neagra, dar si sprijinirea comunitatii pescarilor pentru reducerea numarului de delfini capturati accidental in plasele pescaresti.
Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), prin Programul Operational Sectorial de Mediu, Axa Prioritara 4, avand valoarea totala de 669.930,17 lei, din care valoarea eligibila este de 550.047,1 lei (finantare nerambursabila FEDR si buget de stat), iar valoarea, alta decat cea eligibila, este de 119.883,07 lei.
Parteneri media: Radio Constanta, Constanteanul.com si cotidianul Alb Negru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *