Programului LIFE+: 244 milioane EUR pentru 183 de noi proiecte in domeniul mediului

0
406
12 milioane de euro sunt disponibili în 2013 pentru România, în cadrul programului pentru mediu Life+
Programului LIFE+: 244 milioane EUR pentru 183 de noi proiecte in domeniul mediului

Comisia Europeana a aprobat finantarea a 183 de noi proiecte desfasurate in cadrul programului LIFE+, fondul pentru mediu al Uniunii Europene.

Proiectele implica toate statele membre UE si includ actiuni in domeniul conservarii naturii, al schimbarilor climatice, al tehnologiilor curate, al politicii de mediu si al informarii si comunicarii privind chestiunile legate de mediu. Proiectele reprezinta, in ansamblu, o investitie totala de circa 530 milioane EUR, din care 244 milioane EUR vor reprezenta contributia UE.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a declarat: „Programul LIFE+ continua sa acorde sprijin financiar unor proiecte inovatoare, de inalta calitate, cu un nivel ridicat de valoare adaugata pentru UE. Aceste noi proiecte nu numai ca vor contribui semnificativ la conservarea naturii si imbunatatirea mediului (de exemplu prin combaterea schimbarilor climatice), dar vor ajuta la sensibilizarea opiniei publice din intreaga Europa cu privire la principalele probleme de mediu cu care ne confruntam, cum ar fi intreruperea raportului de conditionalitate dintre crestere si utilizarea resurselor„.

In urma celei mai recente cereri de propuneri, care sa€‘a incheiat in septembrie 2010, Comisia a primit 748 de candidaturi. Dintre acestea, 183 au fost selectionate pentru cofinantare in cadrul celor trei componente ale programului: LIFE+ Natura si biodiversitate, LIFE+ Politica si guvernanta in materie de mediu si LIFE+ Informare si comunicare . Dintre aceste proiecte, 55 implica parteneri din mai multe state membre.

Proiectele LIFE+ Natura si biodiversitate vizeaza ameliorarea starii de conservare a unor specii si habitate pe cale de disparitie. Dintre cele 203 propuneri primite, Comisia a ales pentru finantare 64 de proiecte depuse de parteneriate formate din organisme de conservare a naturii, autoritati guvernamentale si alte parti interesate. Proiectele urmeaza sa se realizeze in 18 state membre si reprezinta o investitie totala de 223 milioane EUR, din care UE va furniza in jur de 125 milioane EUR. Cele mai multe dintre ele (55) se inscriu in categoria „Natura„ si vor contribui la implementarea directivelor „Pasari„ si/sau „Habitate„ si la dezvoltarea retelei Natura 2000. Celelalte noua sunt proiecte din sfera biodiversitatii, o noua categorie de proiecte LIFE+ destinata initiativelora€‘pilot care abordeaza aspecte mai vaste ce tin de biodiversitate. Investitia totala in proiectele „Biodiversitate„ se va ridica la 18,3 milioane EUR.

Componenta LIFE+ Politica si guvernanta in materie de mediu promoveaza proiectea€‘pilot care contribuie la dezvoltarea de politici, tehnologii, metode si instrumente inovatoare. Din cele 399 propuneri primite, Comisia a ales pentru finantare 104 proiecte propuse de o gama larga de organizatii din sectorul public si privat. Proiectele selectionate, care se vor desfasura in 18 state membre, reprezinta o investitie totala de 286 milioane EUR, din care aproximativ 109 milioane EUR vor reprezenta contributua UE. Cea mai mare parte a acestor fonduri a fost alocata pentru proiecte avand ca obiect deseurile si resursele naturale (in jur de 143 milioane EUR, pentru 51 de proiecte).

Comisia va contribui cu peste 16 milioane EUR la 14 proiecte care abordeaza in mod direct schimbarile climatice, bugetul total fiind de 40 milioane EUR. Acestora li se adauga 12 proiecte care se concentreaza pe alte subiecte, dar care vor avea si un impact indirect asupra emisiilor de gaze cu efect de sera. Proiectele respective sunt evidentiate in anexa la prezentul comunicat de presa.

Apa este un alt domeniu important de interes, cu noua proiecte selectionate. Celelalte 30 de proiecte vizeaza teme diverse precum aerul, substantele chimice, mediul si sanatatea, padurile, inovarea, zgomotul, protectia solului, abordarile strategice si mediul urban.

Proiectele LIFE+ Informare si comunicare pun in evidenta problemele de mediu, disemineaza informatii pe aceasta tema si ofera activitati de formare si de sensibilizare a publicului cu privire la prevenirea incendiilor forestiere. Dintre cele 146 propuneri primite, Comisia a selectionat pentru finantare 15 proiecte propuse de diferite organizatii publice si private din domeniul naturii si/sau al mediului care se ocupa de aspecte precum biodiversitatea, schimbarile climatice, deseurile si apa. Proiectele se desfasoara in opt state membre si reprezinta o investitie totala de 20,4 milioane EUR, din care UE va furniza in jur de 10,1 milioane EUR. Comisia ia nota cu satisfactie de cresterea semnificativa a cuantumului fondurilor dedicate proiectelor LIFE+ Informare si comunicare . Sapte dintre cele 15 proiecte au ca obiect diseminarea informatiilor privind natura si biodiversitatea, celelalte opt concentrandua€‘se pe alte teme legate de mediu.

LIFE+ este instrumentul financiar european pentru mediu si are un buget total de 2 143 miliarde EUR pentru perioada 2007a€‘2013. Comisia lanseaza in fiecare an cate o cerere de propuneri pentru proiecte LIFE+.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.