Rocile de la Rosia Montana sunt permeabile si vor fi infiltrate cu usurinta de cianuri

Patrimoniul vechi de sute de ani de la Rosia Montana va fi pus in pericol de exploatarea aurului

Geologul Justin Andrei arata pentru „Adevarul“ cum proiectul de la Rosia Montana ar putea distruge tot subsolul zonei. Unul dintre cei mai buni geologi din Romania a facut o cercetare prin care arata ca rocile de la Rosia Montana sunt usor permeabile si vor fi infiltrate cu usurinta de cianuri.

Geologul Justin Andrei, cercetator stiintific de gradul I la Institutul Geologic Roman si fost director al institutiei, demonteaza proiectul celor de la Rosia Montana Gold Corporation si spune ca terenul pe care se va construi iazul de decantare de la Rosia Montana, in dreptul Vaii Corna, este format din roci care nu sunt sedimentate suficient. Specialistul arata ca, cu toata protectia pe care care o vor asigura constructorii iazului, cianurile si metalele grele vor fi in permanenta un pericol atat pentru mediu, cat si pentru oamenii care inca traiesc in zona. Geologul isi argumenteaza pozitia intr-un studiu pe care l-a trimis la mai multe institutii abilitate sa ia decizii in privinta proiectului de la Rosia Montana. Pana acum nu l-a luat nimeni in seama in afara de Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane.

Rocile din partea superioara au putin fier

In studiul sau, Justin Andrei sustine ca iazul ce urmeaza sa fie construit in Valea Corna, care in final trebuie sa atinga o inaltime de 185 de metri si in care se vor acumula reziduuriile provenite din macinarea si tratarea cu solutie concentrata de cianura, este un pericol din punct de vedere geologic. Specialistul spune ca barajul respectiv va fi construit doar in partea sa inferioara, adica aproximativ 100 de metri, din roci lipsite de sulfuri de fier.

„In rest, se va folosi ca material de constructie o parte din rocile sterile rezultate din edificarea carierelor. Aceste roci au un continut de pirita de 1-3%, ceea ce face ca in contact cu apa sa ia nastere acidul sulfuric, care va polua pentru totdeauna paraul Corna si paraul Abrud care traverseaza orasul Abrud”, explica Justin Andrei. El spune ca cei care au sustinut ca iazul va fi construit in siguranta se afla intr-o grava eroare. „S-a motivat ca rocile cretacice pe care va fi amplasat iazul de decantare sunt suficient de impermeabile pentru a nu contamina apele subterane. Dar acest lucru este partial adevarat in privinta versantului stang al Vaii Corna. Problema este partea stanga a iazului, unde rocile sunt improprii ca sa poti construi un bazin”, mai arata Justin Andrei.

Infiltratia va avea loc cu usurinta

In plus, mai arata specialistul, faptul ca pe partea stanga apar formatiuni din gresii poroase cu o frecventa de 80-90% accentueaza infiltratia in subsol a solutiilor puternic nocive. „Acest lucru va determina contaminarea apelor freatice si de adancime din mai multe sate precum Muntar, Rodu, Bucium-Sat, Cerbu si a orasului Abrud. Am avea de-a face cu o bomba ecologica, ce ar actiona pe un timp nedeterminabil”, sustine geologul.

El mai spune ca tot bazinul iazului de decantare este strabatut de 19 falii si, oricat de impermeabile ar fi rocile din partea stanga a iazului, in timp va aparea permeabilitatea tectonica. „In zadar ar fi luate precautii pentru a bara infiltrarea pe sub barajul din avalul iazului de decantare a solutiilor de acid sulfuric, a compusilor cianurii si a metalelor grele daca toata rama estica a acestui iaz ar functiona ca un ciur”, trage concluzia Justin Andrei. Specialistul mai spune ca amplasarea iazului in conditiile geologice date este de fapt o solutie periculoasa.

Geologul a trimis in luna februarie o scrisoare deschisa in care explica atat problema miniera, cat si problemele din iazul de decantare si, totodata, pune in discutie zacamintele auro-argintifere Bucium Rodu si Dealul Frasin. In scrisoarea primita de autoritati se arata ca situatia geologica de la Rosia Montana este aceeasi si in Dealul Frasin, unde exista un corp vulcanic similar cu cele din dealurile Carnic si Cetate.

“S-a motivat ca rocile cretacice pe care va fi amplasat iazul de decantare sunt suficient de impermeabile pentru a nu contamina apele subterane. Dar acest lucru este partial adevarat in privinta versantului stang al Vaii Corna.”
Justin Andrei geolog

Cariera

Geologul Justin Andrei a primit mai multe premii pentru studiile sale despre minerale. Din 1957 incoace a descoperit mai multe zacaminte precum titeiul de la Ciresoaia (Varful Slanic Moldova) si aurul de la Remetea (Alba).

Miting impotriva „Ministerului Cianurii si Distrugerii Patrimoniului National”

Militantii ecologisti care se opun proiectului exploatarii aurului de la Rosia Montana i-au cerut ieri demisia ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Inarmati cu pancarte, aproximativ o suta de oameni de la organizatiile pentru protectia mediului si protectia patrimoniului au manifestat timp de o ora in fata Ministerului Culturii. Ei au protestat fata de decizia luata saptamana trecuta de ministrul Kelemen Hunor, care a avizat hotararea Comisiei Nationale de Arheologie prin care Masivul Carnic va putea fi exploatat, desi este monument istoric de gradul zero. Manifestantii au strigat ca ministrul Culturii conduce „Ministerul Cianurii si al Distrugerii Patrimoniului National”, iar Kelemen Hunor este, de fapt, „Ministrul Cianurii”.

Ministrul Culturii a fost criticat ieri in fata institutiei   Foto: M. Iliescu

Proteste in mai multe orase

„Eu nu inteleg cum niste arheologi pot sa-si omoare cu mana lor obiectul de activitate, a spus Mircea Toma, presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei. Comisia Nationala a Monumentelor Istorice are clar o opinie opusa. Ambele comisii sunt consultabile de catre ministru, daca ministrul vrea sa intrebe si cealalta comisie, are o acoperire, daca el nu are propria lui judecata, propria lui gandire, care sa reflecte interesul public”, a mai spus Toma. Organizatiile ecologiste au spus ca de acum vor protesta in fiecare luna, in cate un oras diferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *