Disputa pe soia modificata genetic

Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, sustine reintroducerea culturilor de soia modificata genetic, interzise in 2007, insa Romania poate adresa Comisiei Europene o solicitare in acest sens doar cu aprobarea guvernului.

„Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, este pentru cultivarea de soia modificata genetic, iar MADR sustine reintroducerea acestor culturi. Totusi, Romania poate sa aiba initiativa de a solicita reintroducerea acestor culturi doar daca are aprobarea guvernului, pentru ca este o decizie politica. Din pacate, Ministerul Mediului se opune acestei initiative”, a declarat ieri directorul de cabinet in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Adrian Radulescu.

De trei ori mai mult porumb modificat genetic

Tot ieri, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu, a anuntat, in cadrul conferintei internationale „Biotehnologii agricole – Plante Modificate Genetic”, ca suprafata cultivata in Romania cu porumb modificat genetic s-a triplat fata de anul trecut. De asemenea, potrivit lui Marcel Cucu, s-ar putea cultiva peste 500.000 de hectare cu soia modificata genetic, daca Romania ar solicita Comisiei Europene reintroducerea acestor tipuri de culturi.

Porumbul modificat genetic este singurul autorizat in UE de zece ani, insa, potrivit reprezentantilor Greenpeace, aceasta autorizatie este pe punctul de a expira si se fac studii pentru a se stabili daca aceasta planta pune sau nu in pericol siguranta populatiei si a mediului. In prezent, MON810 este reevaluat de Comisia Europeana.

Romania s-a aliniat politicii agricole a Uniunii Europene in ceea ce priveste regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor in acest domeniu implica interzicerea cultivarii de soia modificata genetic. Aceasta masura a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2007.

Sursa: Gazeta de Sud

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente