Dobrogea se umple de 600 de turbine fabricate de compania Sinovel din China

Certificatele verzi de pe facturile de la energie, reclamate la Protec?ia Consumatorului
Dobrogea se umple de 600 de turbine fabricate de compania Sinovel din China

Chinezii de la Sinovel, al doilea cel mai mare producator de turbine eoliene la nivel global, ar putea impanzi zona Dobrogei cu 600 de „mori de vant”, dupa ce compania a semnat un parteneriat cu doua firme care dezvolta pe plan local parcuri in valoare de 1,8 miliarde de euro.

Dupa ce pana acum companii precum Siemens, Vestas sau General Electric au facut sute de milioane de euro prin vanzarea de turbine, a venit randul chinezilor sa ia o felie importanta din cel mai dinamic segment al pietei de energie din Romania: par­curile eoliene.

„Firma chineza Sinovel Wind Group Ltd., al doilea producator mondial de turbine eoliene, si consortiul firmelor romanesti C-Tech si Rokura au semnat un acord de cooperare strategica, ce prevede realizarea de capacitati energetice eoliene in regiunea Dobrogea, cu o capacitate instalata totala de 1.200 MW, in perioada 2012 – 2016, utilizand echipamente si servicii furnizate de firma chineza”, au declarat reprezentantii Ministerului Economiei, in urma vizitei efectuate de catre Lucian Isar, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, in China in perioada 27-29 mai.

Cele doua companii, C-Tech si Rokura, alaturi de o alta firma, Eolica Dobrogea, detinuta de grupul elvetian NEK Umwelttechnik, sunt partenerii locali ai gigantului spaniol Iberdrola. La inceputul anului 2008, Iberdrola a incheiat o tranzactie in valoare de circa 300 de milioane de euro cu Eolica Dobrogea, prin care a preluat 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totala de 1.600 MW, care reprezinta mai mult decat capacitatea instalata a celor doua reactoare de la Cernavoda. Toate aceste proiecte eoliene, amplasate in zona Dobrogea, ar trebui realizate pana in 2017. Deocamdata, din acest total, numai un parc eolian de 80 MW a fost pus in functiune in comuna constanteana Mihai Viteazu, iar acesta a fost echipat cu turbine eoliene livrate de spaniolii de la Gamesa.

Pentru montarea tuturor celor 1.600 MW, Iberdrola ar trebui sa scoata din buzunare 2,4 miliarde de euro, in contextul in care investitia in fiecare MW de capacitate intr-un parc eolian se ridica la 1,5 milioane de euro. Reprezentantii Ministerului Economiei nu au precizat insa daca acordul semnat cu Sinovel vizeaza echiparea proiectelor eoliene pe care C-Tech si Rokura le dezvolta pentru Iberdrola sau daca este vorba despre alte parcuri dezvoltate de cele doua firme locale. La randul lor, reprezentantii Iberdrola si ai Rokura nu au dorit sa comenteze informatia.

Daca toti cei 1.200 MW vor fi livrati, acest lucru ar presupune montarea pana in 2016 a circa 600 de turbine eoliene, daca se ia in calcul o capacitate medie de 2 MW pentru fiecare turbina. In total, investitiile in cei 1.200 MW care vor fi echipati cu turbine „made in China” ar putea ajunge la circa 1,8 miliarde de euro.

Potrivit datelor furnizate de Institutul pentru Studii si Proiectari Energetice (ISPE), la momentul actual sunt montati in Romania in parcuri eoliene circa 1.500 MW, ceea ce echivaleaza cu investitii de peste 2,2 miliarde de euro.

Cei mai mari investitori in acest domeniu sunt cehii de la CEZ, care anul acesta vor finaliza un parc de 1,1 miliarde de euro amplasat pe raza a doua comune dobrogene, Fantanele si Cogealac, italienii de la Enel, care la finalul anului trecut deja realizasera investitii de peste 400 de milioane de euro, si Energias de Portugal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *