Doina Pana ia in calcul achizitia de drone si baloane pentru a limita furtul de lemn din paduri

Doina Pana ia in calcul achizitia de drone si baloane pentru a limita furtul de lemn din paduri
Doina Pana ia in calcul achizitia de drone si baloane pentru a limita furtul de lemn din paduri

Ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura, Doina Pana, a declarat vineri la Bistrita, ca pe langa ideea cu SMURD-ul pentru paduri, ia in calcul folosirea de drone si baloane pentru depistarea hotilor de lemn.

Pana spune ca pentru limitarea furtului de masa lemnoasa se lucreaza pe doua cai majore, una vizeaza monitorizarea lemnului exploatat cu ajutorul unor softuri performante si smartphone-uri, iar cea de-a doua cale se refera la instituirea unui sistem de supraveghere a fondului forestier, mergandu-se pana intr-acolo incat este dispusa sa achizitioneze drone si baloane de supraveghere aeriana.

In prima faza, Doina Pana spune ca se va incerca alertarea autoritatilor prin sistemul 112, atunci cand o persoana observa ca se fura din paduri, lucru care insa se poate intampla si acum.

Noutatea pe care o clameaza ministrul Doina Pana este data de faptul ca in momentul in care o persoana suna la 112 si anunta furtul de masa lemnoasa se pune in miscare serviciul “SMURD pentru paduri”, adica echipele de interventie rapida, din care vor face parte lucratori silvici, politisti si jandarmi.

“Pentru securitatea totala a softului de supraveghere, am mutat serverele la STS, astfel incat de aici incolo sa nu poata fi cu nimic atins softul. E deja responsabilitate Serviciilor de Telecomunicatii Speciale tot ce tine de protectia softului”, spune Doina Pana.

Complementar sistemului de monitorizare a masei lemnoase exploatate, ministrul Doina Pana si-a propus sa acceseze fonduri europene pentru implementarea unui sistem aerian de supraveghere a fondului forestier, cu drone, care sa permita transmiterea datelor din teren in timp real, atunci cand se inregistreaza taieri ilegale sau actiuni de braconaj.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente