Doua luni pana la Copenhaga: Una din ultimele sanse de a ajunge la un acord global ambitios

Presedintia suedeza a UE si Comisia Europeana solicita negociatorilor internationali sa inainteze hotarat pe calea realizarii unui acord global ambitios cu privire la schimbarile climatice in cadrul reuniunii privind clima la nivel mondial care incepe la 28 septembrie, la Bangkok. Reuniunea de la Bangkok este penultima sesiune pregatitoare inainte de Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite privind clima, care va avea loc la Copenhaga, in luna decembrie, si unde trebuie sa se incheie acordul global.
protectia mediului
Comisarul pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat: „Uniunea Europeana a prezentat un program cuprinzator in perspectiva acordului global ambitios de care avem nevoie pentru evitarea unor schimbari climatice periculoase. In prezent, dupa doi ani de discutii, a sosit momentul ca toate partile participante sa se angajeze deplin in pregatirea terenului pentru deciziile care trebuie luate la Copenhaga. La Bangkok trebuie sa se inregistreze progrese hotaratoare. Comisia Europeana a prezentat recent propuneri privind aspectele financiare, care sunt esentiale in cadrul acestor negocieri. Astept acum de la partenerii nostri atat din tarile dezvoltate, cat si din tarile in curs de dezvoltare sa insiste mult mai mult asupra necesitatii de a actiona cat mai repede si sa abordeze problema schimbarilor climatice cu hotarare, la masa discutiilor.

Ministrul suedez al mediului, Andreas Carlgren, a declarat: „UE isi exprima satisfactia fata de progresele inregistrate, de exemplu extinderea semnificativa de catre noul guvern al Japoniei a obiectivului de reducere a emisiilor din tara sa. Este necesar ca declaratiile publice incurajatoare facute recent de marile economii emergente privind limitarea cresterii emisiilor acestora sa se transforme in actiuni concrete si, de asemenea, sa fie abordate la masa negocierilor. Mesajul reuniunilor la nivel inalt ale Organizatiei Natiunilor Unite si ale Grupului celor 20 trebuie sa aiba impact si sa se reflecte in discutiile care se vor purta la Bangkok. In calitatea noastra de lideri politici dorim sa ajungem la o intelegere, iar negocierile trebuie sa puna accentul pe problemele de fond, precum si sa se concentreze asupra elementelor esentiale.

Procesul de la Copenhaga

Negocierile in vederea pregatirii unui acord al Organiza tiei Natiunilor Unite de abordare a problemei schimbarilor climatice dupa 2012, cand inceteaza aplicarea dispozitiilor esentiale ale Protocolului de la Kyoto, trebuie sa se incheie la Conferinta de la Copenhaga care va avea loc in perioada 7-18 decembrie 2009. Sesiuni pregatitoare finale vor avea loc la Bangkok, in perioada 28 septembrie-9 octombrie, si la Barcelona, in perioada 2-6 noiembrie.

Pozitia UE

UE pledeaza pentru un acord ambitios si cuprinzator care poate impiedica incalzirea globala sa atinga nivelurile primejdioase prevazute de oamenii de stiinta – mai mult de doua grade celsius peste temperatura din perioada preindustriala. Datele stiintifice arata ca, pentru mentinerea temperaturii sub aceasta limita, este necesar ca pana in 2020 tarile industrializate sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera la 25-40% sub nivelurile din 1990, iar tarile in curs de dezvoltare sa isi limiteze cresterea rapida a emisiilor la un nivel, in 2020, cu circa 15-30% sub nivelurile care s-ar inregistra daca nu se iau masuri.

UE s-a angajat neconditionat ca pana in 2020 sa isi reduca emisiile la un nivel cu cel putin 20% sub nivelurile din 1990 si implementeaza acest obiectiv prin pachetul privind clima si energia. De asemenea, s-a angajat sa realizeze o reducere a emisiilor de 30%, cu conditia ca alte tari industrializate sa accepte realizarea unor reduceri comparabile, iar tarile in curs de dezvoltare mai avansate din punct de vedere economic sa contribuie in mod corespunzator la incheierea unui acord global.

La 10 septembrie, Comisia a propus un proiect global de suplimentare, la nivel international, a fondurilor pentru sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare in vederea reducerii emisiilor si a adaptarii acestora la schimbarile climatice. Consiliul European va avea astfel la dispozitie o baza pentru adoptarea, la sfarsitul lunii octombrie, a pozitiei UE in ceea ce priveste finantarea.

Reuniunea de la Bangkok

La cele trei sesiuni oficiale de negociere care au avut loc deja anul acesta nu s-au inregistrat progrese destul de rapide. Luna trecuta, reuniunea neoficiala de la Bonn (Germania) s-a incheiat cu prezentarea unui text de negociere de peste 250 de pagini, foarte putin structurat si plin de paranteze. Pentru a se putea incheia un acord global la Copenhaga, la reuniunea de la Bangkok va trebui ca acest proiect sa fie simplificat in mod drastic, iar ritmul progreselor accelerat considerabil.

Sursa: Euractiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *