Doua microhidrocentrale pe raul Cugir, finalizate de un investitor privat, cu peste 11,7 milioane lei. Vor produce energie de 9,9 MW/h

Electromagnetica va investi 10 milioane euro în achizi?ionarea de noi microhidrocentrale
Doua microhidrocentrale pe raul Cugir, finalizate de un investitor privat, cu peste 11,7 milioane lei. Vor produce energie de 9,9 MW/h

Doua amenajari hidroenergetice in amonte de barajul de la Canciu, la 40 de kilometri de Cugir, langa DJ 704 si pe paraul Bosorog au fost receptionate recent, in prezenta administratiei locale. Investitia apartine unei firme din Cluj Napoca si este estimata la valoarea de peste 11.700.000 lei.

SC „Rott Haus Consulting” SRL Cluj Napoca a investit aici 11.763.329 lei. Cele doua microhidrocentrale au in total o putere instalata de 2,25 MW si o productie estimata de energie de 9,9 MWh, care va fi furnizata in sistemul national energetic.

Firma din Cluj a construit amenajarea hidroenergetica pe baza autorizatiei de constructie eliberata de Primaria Cugir, iar suma care urmeaza sa intre in visteria Cugirului reprezinta regularizarea taxei de autorizatie, conform Legii 50/1991.

Initial, proiectul de amenajare hidroenergetica de pe Raul Mare – Cugir prevedea constructia a sase microhidrocentrale. Investitorul a renuntat la patru dintre acestea (doua in aval de barajul de la Canciu si inca doua pe paraul Bosorog) pe motiv ca unele conditii impuse prin autorizatia de constructie anulau sansele de a obtine finantare. Era vorba de anuimite restrictii de debit prin care administratia locala din Cugir intentiona sa protejeze habitatul pestilor, referitor la care si-au manifestat ingrijorarea asociatiile de pescari din oras. Investitorul s-a angajat sa protejeze fauna piscicola din Raul Mare, amenajand toplite pe langa baraj, pentru migrarea pestilor pe cursul de apa.

Amenajarea hidroenergetica a fost receptionata de o comisie formata din reprezentantii „Rott Haus Consulting”, Ioan Ratiu si Tiberiu Rusu, primarul orasului Cugir, Adrian Teban, directorul Sucursalei Sebes a SC „Hidroconstructia” S.A, Dorel Peciu Florianu, directorul Apa CTTA Cugir, Mircea Tirlea. Au participat si reprezentanti de la Agentia pentru Protectia Mediului Alba, Ocolul Silvic Sapcea, constructori, proiectanti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *