Raport ONU: Emisiile de gaze cu efect de sera – nivel record in 2011. Concentratia a crescut cu 20% din 2000

0
428
Greenpeace și Bankwatch semnalează funcționarea în condiții nelegale a unității 7 de la termocentrala Turceni
Greenpeace și Bankwatch semnalează funcționarea în condiții nelegale a unității 7 de la termocentrala Turceni
Raport ONU: Emisiile de gaze cu efect de sera – nivel record in 2011. Concentratia a crescut cu 20% din 2000

Concentratia de gaze cu efect de sera, ca dioxidul de carbon, din atmosfera a crescut cu aproximativ 20 la suta din 2000, iar reducerea emisiilor nu se face indejuns de rapid pentru a limita procesul incalzirii globale, potrivit unui raport ONU dat publicitatii, miercuri, si citat de guardian.co.uk.

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) atrage atentia guvernelor, cu cateva zile inaintea Conferintei privind schimbarile climatice de la Doha, ca eforturile lor sunt departe de a fi suficiente pentru combaterea incalzirii globale si atingerea tintei de a nu se depasi cu mai mult de 2 grade Celsius temperaturile inregistrate inaintea industrializarii, noteaza Mediafax.

Potrivit raportului ONU, esecul in a controla emisiile de gaze cu efect de sera poate avea urmari periculoase, incluzand cresterea nivelului marilor, inundarea oraselor de coasta, modificari dramatice ale volumului de precipitatii ce afecteaza agricultura si cantitatea de apa potabila, raspandirea bolilor si disparitia unor specii.

In raport se arata ca emisiile cresc accelerat, diferenta intre obiectivele propuse si nivelurile inregistrate accentuandu-se chiar de la an la an. ONU avertizeaza ca, in acest ritm, cantitatea de emisii va ajunge la 58 de gigatone in 2020, cu 14 gigatone mai mult decat ar trebui pentru a limita incalzirea globala la 2 grade Celsius.

Nivelul emisiilor produse prin arderea combustibililor fosili trebuie sa scada cu 14 la suta pana in 2020, pentru mentinerea diferentei de temperatura sub acest prag. Acesta va fi unul dintre obiectivele care vor fi negociate in cadrul Conferintei ONU de la Doha, Qatar, care va avea loc intre 26 noiembrie si 7 decembrie.

Potrivit lui Achim Steiner, directorul programului de mediu al ONU care a elaborat raportul (Unep), inca poate fi recuperat decalajul prin mai multe actiuni la nivel national vizand folosirea energiei regenerabile, solutii de eficienta energetica, protejarea padurilor si impunerea unor standarde privind emisiile autovehiculelor.

„Totusi, se trage un semnal de alarma, pentru ca tranzitia catre o economie verde are loc mult prea incet si sansa de a atinge tinta de 44 de gigatone (n.r.- cantitatea de gaze cu efect de sera propusa pentru 2020) se reduce in fiecare an”, a declarat Steiner.

Si Organizatia Mondiala de Meteorologie a confirmat, marti, ca emisiile de gaze cu efect de sera au atins un nivel record anul trecut.

Conferinta de la Doha are ca obiectiv si prelungirea Protocolului de la Kyoto – singurul acord international pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, care expira anul acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.