Marea Wadden, din nordul Germaniei si Olandei, si muntii Dolomiti din nordul Italiei au intrat pe lista patrimoniului mondial UNESCO, la recomandarea Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), iar Parcul National Tubbataha Reefs din Filipine, deja existent pe lista UNESCO, a fost extins considerabil.
Dupa un an de evaluari riguroase, IUCN, care este organismul de consultanta al UNESCO pe probleme de natura, a prezentat rezultatele in cadrul unei reuniuni din Sevilia, Spania. Cu cele doua noi situri, numarul minunilor naturale si mixte ajunge acum la 201.
Marea Wadden este una dintre cele mai importante regiuni din lume pentru pasarile migratoare, cu pana la 6,1 milioane de pasari prezente in regiune in acelasi timp, cu peste 400.000 de perechi capabile de reproducere si cu o medie de 10-12 milioane de parsari in trecere, in fiecare an.
„Mlastinile de pe coasta nu sunt intotdeauna cele mai bogate in fauna, dar nu este si cazul Marii Wadden. Numarul pestilor, crustaceelor ti pasarilor este uimitor. Biodiversitatea globala depinde de acest ecosistem special”, a declarat Pedro Rosabal, din cadrul programului IUCN pentru zone protejate.
Muntii Dolomiti din Italia au fost inscrisi in lista patrimoniului UNESCO datorita frumusetii lor naturale extraordinare si importantei formatiunilor de calcar. Stancile calcaroase depasesc 1.500 de metri si alcatuiesc cele mai inalte ziduri de calcar din lume. Fosilele din Dolomiti ofera indicii despre viata marina de acum 200 de milioane de ani.
„Sunt recunoscuti in intreaga lume pentru cele mai frumoase panorame de pe Pamant”, a declarat Tim Badman, de la IUCN.
Parcul marin Tubbataha Reef din Filipine, care a fost inscris pe lista UNESCO in 1993, a fost extins considerabil, la recomandarea IUCN. Parcul National este casa unor recife de corali minunate, cu o mare diversitate a vietii marine, incluzand balene, delfini, rechini si testoase. Situl este acum de trei ori mai mare ca inainte, crescand de la 33.000 de hectare la 97.000. Recifele sale gazduiesc peste 350 de specii de coral si aproape 500 de specii de pesti.
Sursa: Realitatea TV