Doua uleiuri esentiale sunt mai eficiente decat antibioticele

Dou? uleiuri esen?iale sunt mai eficiente decât antibioticele
Doua uleiuri esentiale sunt mai eficiente decat antibioticele
Doua uleiuri esentiale sunt mai eficiente decat antibioticele

Atunci cand antibioticele se dovedesc ineficiente, anumite uleiuri esentiale lupta cu succes impotriva atacurilor virale. Din luna noiembrie, circa un milion de francezi s-au imbolnavit de o gripa deosebit de virulenta. Medicii sunt ingrijorati indeosebi de complicatii ale gripei – infectiile pulmonare, scrie Le Point. In acest an, din cele 338 cazuri de internari la reanimare, majoritatea aveau un virus de tip A, cel mai de temut dintre virusii gripali. Complicatiile si decesele (27 in acest an) afecteaza mai ales persoanele cu risc (boli pulmonare — astm—, obezitate, boli cardiace si diabet). Virusul gripei se modifica in fiecare an si isi schimba mijloacele de atac, fenomen care ingreuneaza protectia prin vaccin.

In afara unor cazuri exceptionale de complicatii, uleiurile esentiale pot avea un rol pozitiv in strategia de prevenire si in cazul contaminarii. Toate au, in proportii diferite, proprietati antivirale, ceea ce le face deosebit de interesante in cazul virusului gripei, atunci cand antibioticele sunt ineficiente (nu actioneaza asupra bacteriilor). Uleiurile esentiale, prin mecanismul lor de actiune, au in general aceeasi eficienta in fiecare an, oricare ar fi recompozitia anuala a virusului. Pierre Franchomme, cercetator si specialist recunoscut in uleiuri esentiale de 40 de ani, vorbeste despre strategia lui impotriva gripei. Prima directie de actiune este intarirea apararii naturale a organismului pentru invingerea gripei, stimuland activitatea acelor ‘natural killers’, agenti din limfocite (globule albe).

Sustinandu-le, se mareste capacitatea organismului de aparare impotriva intrusilor. Potrivit lui Franchomme, uleiul esential in acest domeniu este cel de piper negru. Fara contraindicatii si fara a ustura, se recomanda adultilor sa ia cate doua picaturi (nu mai mult) pe o pastila neutra sau pe o bucata de zahar de doua ori pe zi, ca mijloc de preventie si de trei-patru ori in prima faza a gripei. Cercetatorul aminteste si eficienta antivirala a vitaminei C luata in doze mari, recomandand iarna consumul regulat de citrice. Virusul gripei poate fi neutralizat prin inhalarea de ulei esential de coaja de lamaie si pin.

‘Gripa afecteaza in primul rand caile respiratorii aeriene, asa ca inhalarea de uleiuri esentiale antivirale ramane una din metodele cele mai simple si mai eficiente’, arata cercetatorul. Cele doua uleiuri sunt potrivite si pentru adulti, si pentru copiii de peste doi ani (femeile insarcinate, in schimb, trebuie sa ceara sfatul medicului inainte sa recurga la aromoterapie). Sunt suficiente cateva picaturi de ulei esential de coaja de lamaie si/sau de pin intr-un difuzor sau un inhalator clasic si inahalarea de doua-trei ori pe zi, cate 15 minute. Alaturi de uleiurile esentiale, in panoplia antigripala pot fi folosite si trei-patru cani de ceai de flori de soc pe zi. Socul, cunoscut inca din antichitate pentru proprietatile sale medicinale, este recunoscut astazi pentru virtutile sale antivirale si antibacteriene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *