Duminica: Un nou protest contra poluarii cu formaldehida, la Sebes. Se doreste relocarea sectiei chimice la cel putin 50 de kilometri de oras

Marș împotriva poluării. Peste 1.000 de oameni au protestat, la Sebeș, față de deschiderea unei fabrici de formaldehidă
Duminica: Un nou protest contra poluarii cu formaldehida, la Sebes. Se doreste relocarea sectiei chimice la cel putin 50 de kilometri de oras
Duminica: Un nou protest contra poluarii cu formaldehida, la Sebes. Se doreste relocarea sectiei chimice la cel putin 50 de kilometri de oras

Duminica, 11 ianuarie 2015, a avut loc un mars de protest in orasul Sebes, jud. Alba la care au participat peste 2.500 persoane. Cetatenii au solicitat autoritatilor sa ia masuri urgente impotriva poluarii orasului Sebes de catre S.C Kronospan S.A., companie ce nu respecta normele de protectie a mediului si refuza sa se doteze cu o aparatura moderna necesara masurarii exacte a cantitatii de formaldehida emisa in atmosfera.

Kronospan Romania este parte a consortiului multinational format in jurul companiei austriece Kaindl ce reuneste grupul Krono din Elvetia si compania Kronospan. Corporatia multinationala este detinuta de fratii Martin si Ernst Kaindl iar activitatea sa face obiectul mai multor controverse (crearea de monopoluri, nereguli la achizitionarea de terenuri in Austria, constructia ilegala de unitati industriale fara avize de mediu sau autorizatie de constructie). In Sebes, compania Kronospan este prezenta din 2004, primele controverse aparand atunci cand firma a instalat fara autorizatii o unitate second-hand de productie de formaldehida, mutata din Franta in urma unui grav accident.

Ca urmare a marsului de protest, a recentelor declaratii facute de prefectul Gheorghe Feneser, a adreselor facute de organizatii, a invitatiei Kronospan la conciliere, Grupul de Initiativa Civica Sebes si PrimaNatura doresc sa faca cateva precizari.

In urma intalnirii dintre prefectul de Alba, Gheorghe Feneser, cu directorul Agentiei Judetene de Protectie a Mediului, comisarul –sef al Garzii Judetene de Mediu Alba si directorul Directiei de Sanatate Publica Alba, dl.prefect a solicitat sa fie informat cu privire la aparatura necesara masurarii si monitorizarii formaldehidei. De asemenea, acesta s-a interesat daca instalatiile de monitorizare exista in tara, cine le detine sau de unde se pot achizitiona. Intentia declarata a prefectului este de a monitoriza situatia de urgenta si de a instiinta populatia si opinia publica in legatura cu nivelul emisiilor de formaldehida din atmosfera.

Consideram ca este imperios necesar ca informatii de acest gen sa fie aduse la cunostiinta populatiei intr-un climat de transparenta totala, pentru ca aceasta sa fie informata corespunzator. Dorim sa reamintim ca formaldehida este o substanta cancerigena conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii si legislatiei europene (regulamentul 605/2014). Formaldehida reprezinta un real pericol pentru sanatatea populatiei, iar in urma declaratiilor prefectului reiese ca acesta nu este informat cu privire la tipul instalatiilor de monitorizare ale formaldehidei existente in prezent la Sebes.

In urma cu doua zile, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a suspendat acordarea autorizatiei de mediu pentru SC Kronospan Sebes SA pana la clarificarea contestatiilor depuse de doua asociatii: PrimaNatura, respectiv Centru Independent de Protectie a Mediului Sebes.

Grupul de Initiativa Civica Sebes si Asociatia PrimaNatura au raspuns initial favorabil invitatiei la conciliere adresata de Kronospan Sebes, cu conditia ca la intalnire sa fie prezenti cetateni participanti la mars, inclusiv presa. Societatea Kronospan a refuzat insa acest lucru motivand ca invitatia vizeaza numai reprezentantii legali inregistrati ai Asociatiei PrimaNatura. In acelasi timp, Kronospan Sebes a propus o intalnire deschisa cu membrii organizatiei, respectiv alti sustinatori activi, dar la o alta data (23.01.2015) si cu transmiterea in avans a unui tabel nominal cu persoanele care vor participa. Ulterior, Kronospan a trimis la mai multe persoane acelasi tip de invitatie la conciliere pentru data de 26.01.2015 dar la ore diferite. In aceste conditii, membrii Asociatiei PrimaNatura si Grupul de Initiativa Civica Sebes au decis sa nu ia parte la conciliere daca intalnirea se desfasoara cu usile inchise, departe de opinia publica.

Reamintim ca locuitorii municipiului Sebes continua protestele duminica, 18 ianuarie, incepand cu orele 14.00 in Parcul Primariei Sebes pana cand Kronospan va reloca sectia chimica la cel putin 50 de kilometri departare de oras. Solidaritatea cu aceste proteste s-a extins atat in tara cat si in Diaspora, precum si in alte tari unde Kronospan are puncte de lucru.

Comunicatul remis de Grupul de Initiativa Civica Sebes, Asociatia PrimaNatura si Asociatia Initiativa Civica Reghin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *