Dunarea s-a transformat in groapa de gunoi a Romaniei

Dunarea s-a transformat in groapa de gunoi a Romaniei

Tone de sticle, busteni, resturi menajere si deseuri s-au strans pe malul Dunarii, in dreptul Galatiului. In timp ce reprezentantii autoritatilor responsabile s-au intalnit la Plaja Vacanta pentru a masura dezastrul, galatenii se scaldau nestingheriti in fluviu.

Sticle, bidoane, busteni de copaci, incaltaminte, imbracaminte, resturi menajere si chiar moloz au transformat malul galatean al Dunarii intr-o adevarata groapa de gunoi. Tone de deseuri au fost aduse de apele Siretului si s-au depozitat chiar la varsarea raului in fluviu.

Intrunire pe malul apei

Reprezentantii Protectiei Mediului, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si ai Serviciului de Gopodarire a Apelor, in frunte cu prefectul Galatiului, Paul Florea, s-au intalnit ieri, la pranz, in dreptul Plajei Vacanta, pentru a masura dezastrul. Primele concluzii au fost ca „acest cadou” este trimis de autoritatile judetelor de la nord de Galati, pe unde curge Siretul.

FOTOGALERIE

Click pe colaj pentru a vedea in ce hal arata Dunarea

„Poluarea este destul de grea. Trebuie sa curatam gunoaiele si sa ne asiguram ca nu vom mai avea astfel de probleme. Nu este normal ca aceste deseuri din alte judete sa ajunga la noi. Vom face in mod sigur sesizari autoritatilor responsabile din aceste judete. Am convocat grupul tehnic al institutiilor rapspunzatoare din Galati pe malul Dunarii pentru a urgenta lucrurile. Vom estima cantitatea de gunoaie si mijloacele tehnice de care avem nevoie pentru curata malul”, spune prefectului Galatiului, Paul Florea.

„Din moment ce noi am inchis la termen groapa de gunoi, nu este normal ca cei din alte judete sa ne faca astfel de daruri”, spune si Daniel Tudorache, subprefectul Galatiului.

Portiunea de mal respectiva apartine Primariei, dar de calitatea malurilor Dunarii este responsabila Administratia Porturilor Dunarii Maritime. Pana cand autoritatile vor decide cine va strange gunoiul, prefectul a venit cu o alta solutie. „Vom apela la ONG-uri si in trei, patru zile vom curata aici”, spune prefectul Paul Florea.

Intre timp, galatenii care vor sa petreaca putin timp liber la plaja se scalda printre deseuri fara nicio jena. „Este o mizerie imensa. De patru zile este asa”, spune Cristian Mihai Ene, un tanar venit la plaja.

Cat despre pericolul pentru populatie, reprezentantii Garzii de Mediu au spus: „Doar daca le lasam sa putreazeasca sunt periculoase. Deocamdata nu este grav. Este un fenomen normal”, explica Nicolae Gutanu, comisar al Garzii de Mediu Galati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *