Dunarea, sufocata de aluviuni

  0
  383

  Lacul de acumulare de la Portile de Fier I s-a colmatat in cei peste 35 de ani de existenta cu milioane de tone de aluviuni. Nivelul apei a crescut considerabil, fapt care pune in pericol atat malurile Dunarii, cat si cateva drumuri judetene, care din cauza eroziunii s-ar putea prabusi.

  De altfel, in zona Orsova, precum si in apropiere de satul Bahna, acolo unde Dunarea formeaza doua golfuri adiacente lacului de acumulare de la Portile de Fier I, Cerna si Bahna, miile de tone de mal depuse la gura de varsare in Dunare au dus la imbatranirea raului si chiar la schimbarea florei si faunei.

  In cazul municipiului Orsova, asezat pe malul Golfului Cerna, primarul urbei crede ca faleza ar putea fi pusa si ea in pericol din cauza cresterii nivelului apelor cu peste 1,5 metri. Specialistii in geologie avertizeaza asupra colmatarii in exces a cursurilor raurilor sau fluviilor, prin efectele grave asupra intregului mediu inconjurator. „Colmatarea unui rau duce la schimbarea sistemului hidraulic de curgere si apare fenomenul de imbatranire al raului. In acest context, se schimba si biotipul raului, adica flora si fauna.

  Ca impact adiacent se inregistreaza si schimbarea nivelului panzei apei freatice, dar si chimismul apelor subterane prin aparitia de masa straina. Pe de alta parte, daca malurile nu sunt amenajate corespunzator, apare fenomenul de eroziune si implicit de schimbare a cursului apei”, declara geologul Nicolae Pascovici, din cadrul Agentiei de Mediu Mehedinti. Din cauza acestui fenomen, malurile Dunarii se confrunta cu mari modificari, tinand cont ca odata cu construirea Hidrocentralei Portile de Fier I, malurile nu au fost amenajate astfel incat apele sa nu macine in interior.

  Sursa: Evenimentul Zilei

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.