Durata unei zile – scurtata de seismul din Chile

0
274

4d92e273d17b37bc02e4eab29ca97a05.jpgCutremurul care a lovit Chile a modificat axa Pamantului si a scurtat lungimea zilelor, spun cercetatorii de la NASA, potrivit CNN.

Schimbarea este neglijabila, dar permanenta: o zi va fi cu 1,26 de microsecunde mai scurta, potrivit calculelor preliminare. O microsecunda este a milioana parte dintr-o secunda.
Un cutremur puternic disloca mase mari de roca si modifica distributia masei pe Pamant. Cand distributia se schimba, se modifica viteza de rotatie a planetei, care determina durata unei zile.
„Orice eveniment major care implica miscari ale unor mase afecteaza rotatia Pamantului”, a declarat Benjamin Fong Chao de la Centrul aerospatial Goddard al NASA, din Greenbelt, Maryland.
Richard Gross, geofizician la NASA, a folosit un model informatic pentru a determina cum seismul de 8,8 grade pe scara Richter care a lovit statul Chile pe 27 februarie a afectat Pamantul.
El a determinat ca seismul a modificat axa Pamantului cu aproximativ 8 centimetri, ceea ce duce la scurtarea zilelor.
Cutremurul din 2004 de 9,1 grade, care a provocat tsunamiul din Oceanul Indian, a micsorat durata unei zile cu 6,8 microsecunde.

Sursa: www.evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.