Eco-agricultura – influentata pozitiv de mirosul insectelor

0
414

insecta.jpgStudii recente, realizate de o echipa de cercetatori de marca, in colaborare cu Diamond Light Source, centru de cercetare britanic, scot la iveala dezvoltarea si imbunatatirea unor noi metode eco-friendly de combatere a daunatorilor si a bolilor, metode care pot influenta agricultura la nivel mondial.

Importanta intelegerii modului in care insectele „miros” si a modalitatii prin care sunt receptionate si recunoscute semnalele chimice este utila din mai multe motive, printre care si combaterea daunatorilor si a bolilor in agricultura. Determinarea compozitiei si a proceselor aflate la baza functiilor olfactive ale insectelor este importanta pentru a analiza influenta directa a acestora asupra comportamentului de recunoastere a gazdei inregistrat la insecte. Plantele folosesc semnale chimice pentru a respinge sau pentru a atrage insectele. Printr-o intelegere detaliata a acestor semnale, fermierii pot planta specii pentru a crea „mirosuri” care pot face o zona atractiva sau nu, in functie de cerinte. Aceasta procedura este cunoscuta drept sistemul „push-pull”.

Studiul a fost condus de Dr Jing-Jiang Zhou si colegii sai si publicat in Journal of Molecular Biology, in cadrul celui mai vechi centru de cercetare pe probleme de agricultura din lume, fiind totodata si cel mai mare centru de acest gen din Regatul Unit, Rothamsted Research, in colaborare cu grupul condus de Prof. Nick Keep, de la Institute of Structural and Molecular Biology din Birkbeck, University of London.

Dr. Zhou, cercetator de renume in biologia moleculara a insectelor la Rothamsted Research, care studiaza simtul olfactiv al insectelor si ecologia chimica la nivel molecular, explica: „Folosind razele X intense ale Diamond Light Source, am descoperit mecanismele detaliate legate de detectia feromonilor, care determina comportamentele de imperechere la moliile viermilor de matase. Aceste organisme sunt un model si orice noi detalii legate de ele, de sistemul lor olfactiv are repercusiuni la nivel holistic asupra modului in care insectele isi localizeaza partenerii si gazdele.”

Descoperirea acestei structuri proteice reprezinta un pas important in dezvoltarea biologiei structurale in Regatul Unit al Marii Britanii si marcheaza structura cu numarul 100 descoperita de Diamond de la inaugurarea sa in 2007. Aparent studierea proteinelor si a rolului lor in cadrul organismelor se aseamana cu a avea 100 de incuietori si chei in fata ta si nu avea nicio idee despre cum le poti potrivi. Intelegerea structurii acestor proteine ne ajuta sa intelegem mai bine functia lor si potrivirea lor devine astfel mult mai simpla.

„Nu doar comunitatea agricola beneficiaza de pe urma acestor descoperiri. Acestea vor fi incluse in procesul de dezvoltare si perfectionare a biosenzorilor acolo unde detectia sensibilitatii este primordiala, in zone precum testele de sange. Se investigheaza de asemenea si modul in care albinele pot identifica cantitati mici de explozibili si beneficiile care se pot identifica” afirma dr. Zhou.

Sursa: http://www.diamond.ac.uk/, www.4ecotips.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.