Rosiile organice contin un nivel mai ridicat de anumiti antioxidanti ce ne pot proteja de bolile de inima si de hipertensiunea arteriala, potrivit unui studiu facut de cercetatorii de la Universitatea California.
Cercetatorii americani au masurat concentratia unor antioxidanti – flavonoidele – in mostre uscate de rosii bio si respectiv conventionale. Si au facut acest lucru timp de zece ani.
In urma testelor, ei au constatat ca nivelul flavonoidelor din tomatele ecologice este aproape dublu decit in cazul rosiilor crescute in sistem conventional, scrie presa straina.
Diferenta dintre nivelul de flavonoide din rosiile organice si cele nonorganice este determinata, probabil, de absenta fertilizantilor chimici din agricultura organica, spun cercetatorii. Se pare ca rosiile bio le produc in cantitati mai mari ca o reactie la deficienta unor substante cum ar fi lipsa de azot din sol. In agricultura conventionala, plantele au la dispozitie o gramada de azot din ingrasamintele chimice si, spun cercetatorii, nivelul redus de flavonoide e cauzat, probabil, de suprafertilizare.
SANATOASE. Specialistii in medicina spun despre flavonoide ca reduc riscul aparitiei hipertensiunii, bolilor de inima si a anumitor tipuri de cancer. Atentie! Cer-cetatorii au identificat peste 4.000 de tipuri de flavonoide – in radacinile, fructele, tulpinile, semintele, florile si frunzele diferitelor plante. Ele dau culoarea plantelor si totodata au rol in protectia acestora. Toate flavonoidele au efect antioxidant – unele mai puternic decit altele, in functie de modul de cultivare si pastrare – si sint un adevarat izvor de sanatate si tinerete. Unele tipuri de fla-vonoide protejeaza organismul de boli cardiovasculare si mentin structura acidului nucleic, mic-sorind riscul aparitiei cancerului, altele imbunatatesc memoria si puterea de concentrare. Sint tipuri de flavonoide care stimuleaza imunitatea, previn aparitia bolii Alzheimer si a sindromului oboselii cronice.
ATU. Lasind deoparte bogatia de substante benefice organismului, rosiile organice sint mult mai bune decit cele conventionale, pentru simplul fapt ca la obtinerea lor nu au fost folosite substante chi-mice de sinteza – ingrasaminte, pesticide – care numai bine la sanatate nu fac.
Produs de sezon
In Romania, suprafetele cultivate cu legume organice nu sint prea intinse. O explicatie pentru acest fapt ar fi ca multe dintre legume – printre care si rosiile – sint destul de migaloase ca tehnologie de productie si sint sensibile la boli si daunatori. Costurile de productie mari nu fac aceste culturi prea atractive.
Cu toate acestea, avem citiva producatori, insa acestia nu au sere, practicind cultura de cimp. Astfel ca rosii bio vom gasi doar in sezon – daca vom gasi, ca mare parte din productie ajunge la fabricile de legume eco sau la export. Abia anul viitor va avea productia de rosii certificata o sera din Bihor. Aceasta sera apartine Transgex Agro si este in perioada de conversie. Ceea ce inseamna ca respecta cu strictete regulile de productie eco, insa rosiile obtinute nu pot fi vindute ca ecologice.
Sursa: Jurnalul National