Eco Tactici

Ideea editorialului de fata mi-a fost data de noua rubrica cu acelasi nume din sectiunea Beneficii (paginile 44-45), dar si de rezultatul chestionarului lunii.

Cea mai mare proportie a celor care au votat pe site-ul menshealth.ro (25%) au specificat ca se tem de incalzirea globala, trecind astfel pe locurile urmatoare pericole cum ar fi: ciocnirea Terrei cu un corp ceresc (21%), aparitia de noi molime (18%), razboiul atomic (17%) sau un cutremur cu magnitudinea de peste 8,5 grade pe scara Richter (15%).

Este un fenomen stiut: ti se face si mai abitir sete atunci cind nu ai apa la indemina. Iar acest spectru, al setei continue, se pare ca a inceput sa trezeasca spiritul civic al planetei. Nu mai avem prea multa apa potabila. Populatia lumii s-a inmultit, sint fabricate tot mai multe mijloace de poluare a atmosferei, iar apa dispare din cauza incalzirii exagerate a scoartei Pamintului, pentru a se intoarce cind nici nu te astepti sub forma de ploi masive, care distrug plantatii si asezaminte.
Iar noi continuam sa ne mintim ca totul este doar o propaganda, ca o data la-nu-stiu-citi-ani Pamintul este mai incalzit de soare, ca se va reveni la clima in patru anotimpuri si vom trai din nou ierni frumoase, cu zapada de un metru la Craciun, si toamne cu ciorchini de struguri „tita vacii” cit ugerul reprezentantelor rasei Holstein.

Trebuie sa stim cu totii ca in zilele noastre se consuma cu 50% mai multa apa decit acum 25 de ani – mare parte din aceasta fiind risipita -, ca anual mor 3.000.000 (3 milioane!) de oameni din cauza unor boli ce pot fi prevenite care au drept vector apa si ca, in medie, sint irositi intre 15 si 40 de litri de apa atunci cind o lasam sa curga aiurea intre inceputul periajului dintilor si momentul clatirii gurii. in articolele noastre destinate ECO tacticilor vei descoperi lesne 10 metode de a economisi apa potabila. intre acestea, lucruri simple, cum ar fi: instalarea unor baterii monocomanda la chiuvete, dus si cada, in locul batrinelor robinete, sau trecerea apei consumate de la chiuveta printr-un banal racord flexibil in vasul toaletei.
Stiai ca si apa pe care o tragi la toaleta este potabila?
Dar ca la o singura actionare a butonului/levierului instalatiei de spalare a vasului WC se folosesc circa 27 de litri de apa?
Nimeni nu spune sa nu ne ingrijim, MH sustine permanent ca un corp ingrijit este cel mai putin expus bolilor. Ceea ce va indemnam, insa, este sa va ginditi profund la fiecare litru de apa irosit. in alte locuri, cineva moare pentru ca nu are acea cantitate din pretiosul lichid.
(Razvan spiridon – redactor sef Men’s Health)

Sursa: Menshealth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *