Ecoaventura prin padurile carasene

Prin sporturi extreme, tinerii trag un semnal de alarma asupra importantei protejarii mediului inconjurator. 30 de adolescenti au luat parte la un curs in mijlocul padurii, unde au invatat cum sa ii convinga pe caraseni ca natura trebuie ocrotita.muntii Aninei

„Am avut ideea sa initiem un astfel de proiect, din cauza ca, nici la 20 de ani de la Revolutie, perioada in care am avut ocazia sa ne deschidem la minte, nu am invatat nimic atunci cand vine vorba despre protejarea mediului inconjurator”, a declarat Catalin Gavrila, presedintele Asociatiei Bike Attack Resita. Proiectul „Ecoaventura” a debutat la finele lunii octombrie si se deruleaza pe parcursul mai multor luni.

„Am stat aproape sapte zile intr-o cabana din Muntii Aninei, unde am practicat sporturi extreme, am facut drumetii si i-am invatat pe cei 30 de tineri care au participat alaturi de noi in aceasta tabara ce trebuie sa faca, astfel incat, la randul lor, sa educe alti tineri”, a adaugat reprezentantul Bike Attack. „Am participat pentru a doua oara la un astfel de curs. Sunt incantat de experienta, iar acum ma simt pregatit ca si eu, la randul meu, sa ii invat pe altii acelasi lucru”, spune Serban Matesoane, unul dintre participantii la cursul din Muntii Aninei.

Rezultate bune, dar partiale

„Din pacate, noi suntem doar 30, iar cei care distrug mediul sunt o majoritate, pe care nu o intereseaza ca, de exemplu, un muc de tigara aruncat pe jos se degradeaaza in doi ani, potrivit ultimelor studii in domeniu”, a adaugat resiteanul de 18 ani.

S-au catarat pe munti

Perioada de sedere la Anina a tinerilor resiteni nu s-a limitat doar la cursuri. Pentru ca rezultatul sa fie cel dorit, cei mai curajosi tineri s-au catarat pe stancile din vecinatatea taberei. „Astfel de activitati le dau incredere in propriile forte. Participantii la aceasta actiune au in jur de 18 ani, iar noi ii ajutam sa isi modeleze si personalitatea”, sustin initiatorii proiectului. Un aport important la castigarea proiectului l-a avut si faptul ca judetul Caras-Severin are cea mai mare suprafata de arii protejate.

Experienta in proiecte destinate mediului

Actiunea „Ecoaventura” s-a derulat in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Tineret Caras-Severin, care, de altfel, a si sponsorizat proiectul. Valoarea lui este de aproximativ 3.000 de lei. Asociatia „Bike Attack” a mai initiat astfel de proiecte si in anii precedenti.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *