Lucratorii Primariei Ceahlau, cu angajati ai Serviciului Salvamont si AVPS Lupul Cenusiu au adunat tone de gunoaie de pe marginea lacului • initiatorul actiunii intentioneaza sa trimita un pachet cu PET-uri adunate din lac oficialilor din Suceava • la Bicaz Chei, un grup de voluntare belgience se vor implica in actiuni de ecologizare si vor invata ce inseamna cositul si adunatul finului •
Nemtenii, dar si turistii care vin an de an sa viziteze imprejurimile lacului Izvoru Muntelui s-au obisnuit cu imaginea dezolanta oferita de miile de PET-uri si gunoaie care plutesc pe luciul de apa. Din pacate, pina in prezent, autoritatile nu au identificat o solutie pentru a stopa nesimtirea unora, drept pentru care mizeria a devenit ceva obisnuit pentru ochiul turistului. Exista totusi si oameni care, cu eforturi proprii, incearca sa ecologizeze lacul. Startul l-au dat reprezentantii unei societati comerciale cu punct de lucru in Izvoru Alb, iar exemplul a fost urmat de angajatii Primariei Ceahlau. Astfel, in cursul zilei de ieri, a avut loc o actiune de ecologizare a Lacului Bicaz, in zona comunei Ceahlau. La actiunea de curatare a malului lacului au mai participat angajati ai Serviciului Public Salvamont si AVPS Lupul Cenusiu. Ecologistii au profitat de faptul ca nivelul apei din lac a scazut brusc cu aproximativ un metru, iar gunoaiele au ramas pe mal. In citeva ore, participantii la actiune au reusit sa stringa citeva tone de deseuri, majoritatea aduse de apa Bistritei, de la vecinii din judetul Suceava. „Sintem constienti ca actiunea are un impact minor, ca tratam un efect si nu cauza, insa daca si celeleate comune ne-ar urma exemplul, cu siguranta ca aspectul actual s-ar schimba“, a declarat Raul Papalicef, presedintele Salvamont Neamt. In incercarea de a sensibiliza autoritatile sucevene, initiatorul actiunii de ieri intentioneaza sa trimita un pachet cu PET-uri adunate din lac, cu titlu de „cadou“ Prefecturii Suceava.
Bicaz Chei este gazda unor tinere din Belgia
Comuna Bicaz Chei este, in perioada 3 – 13 iulie, gazda unui grup de belgience, care au descins in zona pentru a dezvolta, pe baza de voluntariat, actiuni ecologice si de munca in agricultura. Toate acestea, printr-un proiect intitulat Jeunes en Roumanie, proiect derulat prin Asociatia Comunelor din Romania, la care a subscris si primarul de Bicaz Chei, Gheorghe Oniga. Tinerele belgience, Sophie Beck, Gaelle Lemaire, Lisa Dusong, Pauline Passelecq si Marion Da’haenens, pe perioada celor zece zile cit vor trai printre bicajenii din Chei, vor participa la curatarea spatiilor verzi din comuna, a malurilor riului Bicaz si a unor piraie, dar si la unele activitati agricole specifice zonei, precum cositul si strinsul finului. Aceste actiuni vor fi imbinate cu unele de educare si constientizare a locuitorilor privind protejarea meniului, dar si cu unele de agrement si de cunoastere a potentialului turistic pe care-l ofera judetul Neamt, printre care o vizita la o stina, trecerea prin Cheile Bicazului, prin Piatra Neamt si pe la manastirile din zona. La actiuni vor participa si tineri din Bicaz Chei, considerindu-se ca prin relationarea dintre oaspeti si gazde se vor face schimburi culturale si se va invata un minim de franceza, de catre romani si de romana, de catre belgience. Logistica asigurata de catre administratia locala consta in locul de cazare si asigurarea mesei. „Am sosit in Romania duminica, la Bacau, si acesta a fost primul contact cu tara dumneavoastra. Am venit apoi la Bicaz Chei, un loc minunat cu oameni diferiti mult de ai nostri. Sint deosebit de primitori, calzi si cu zimbetul pe buze. In cele zece zile cit vom trai printre romani speram sa ne cunoastem foarte bine. Nu stiam nimic despre aceasta tara, dar cind ni s-a propus sa alegem cu harta in fata, am ales Romania. Asa ne-a venit si sintem fericite. Speram sa descoperim aceasta tara minunata“, a declarat Sophie Beck, liderul de grup si cea mai in virsta dintre fete, celelalte inscriindu-se ca virsta intre 15 si 17 ani.