Economia circulara sprijina dezvoltarea durabila a economiei din provincia Shanxi

Provincia Shanxi este o mare producatoare de carbune din China. In ultimii ani, in provincie a fost accelerat ritmul restructurarii industriale si dezvoltarii economiei circulare, s-au intensificat eforturile pentru reducerea poluarii mediului ambiant produse in procesul de extractie, transportul si prelucrarea carbunelui, obtinand primele rezultate in programul de dezvoltare durabila a economiei.

Orasul Datong din aceasta provincie constituie una din cele mai mari baze de exploatare carbonifera din China realizand, in decursul anilor, productii de peste 100 de milioane de tone. Odata cu accelerarea ritmului de dezvoltare, Compania de carbune Datong se confrunta si cu o serie de probleme ca specificul industriei monolitice, poluarea grava a mediului inconjurator, epuizarea resurselor, produse de calitate necorespunzatoare si irosirea resurselor existente. Presedintele administratiei companiei, Liu Suisheng, a subliniat ca aceste probleme au determinat compania sa caute noi cai de dezvoltare:”Avand in vedere situatia reala a companiei elaboram o conceptie corespunzatoare dezvoltarii acesteia. Vom trece de la productia unitara la productia de carbune si cea energetica, solutia fiind dezvoltarea economiei circulare. In acest sens am facut experimente in localitatea Tashan, unde functioneaza acum o capacitate de productie apreciabila.”

La Tashan a fost infiintat un parc industrial in care se dezvolta economia circulara. Intrand in incinta parcului, reporterul nostru nu a vazut nici fum si nici praful ridicandu-se. In schimb, a vazut fantani arteziene, flori si multa iarba verde. Mina de carbune este principala intreprindere a parcului industrial. Putul de extractie a trecut probele testarii in luna iulie 2006 si are o productie anuala planificata de 15 milioane de tone, cea mai mare din China. Extragerea carbunelui se realizeaza cu instalatii si tehnologii dintre cele mai moderne pe plan mondial. Directorul general al minei din Tashan, Wu Wangguo, a aratat:”Utilajele si instalatiile folosite in prezent la putul de extragere a carbunelui din Tashan sunt de nivel international. Majoritatea utilajelor de extractie si spalare a carbunelui sunt importate. Cultura industriala avansata si procedeele avansate de management sunt implementate in intreaga activitate de productie.”

Intre putul de extractie Tahan si diferite fabrici din parcul industrial Tashan s-a realizat un lant circular. Carbunele extras din put este transportat cu vagoanele in alta zona, in timp ce produsele secundare, ca sterilul de carbune si alte reziduuri sunt expediate ca si combustibil pentru o termocentrala construita in apropierea putului si care asigura energia electrica necesara. De asemenea, caldura produsa de termocentrala se foloseste pentru incalzirea blocurilor de locuinte iar celelalte minereuri rezultate sunt utilizate pentru productia de obiecte de ceramica. Iata cum reziduurile evacuate de o unitate de productie sunt intrebuintate ca materii prime pentru alte unitati de productie, realizand valorificarea complexa a carbunelui.

Presedintele Administratiei Companiei de carbune din Datong, Liu Suisheng, a aratat ca modul de dezvoltare a putului de extractie Tashan presupune si solicitari. Prin prelucrarea si valorificarea complexa a carbunelui se extinde procesul de prelucrare industriala a carbunelului, ridicand eficienta la maxim.

Presedintele Comitetului economic din provincia Shanxi, Hong Fake, a declarat: „Dezvoltarea economiei circulare are o semnificatie deosebit de importanta pentru dezvoltarea durabila provinciei Shanxi, schimbarea modului de crestere economica si faurirea societatii armonioase. In momentul de fata facem experimentari, urmand sa stabilim 20 intreprinderi si 4 parcuri industraile in care sa dezvoltam economia circulara.”

Datele arata ca dezvoltarea economiei circulare din provincia Shanxi a contribuit la reducerea emisiilor de bioxid de sulf cu 80 mii tone si cu 220 mii tone a cantitatii de praf, realizand un profit in valoare de 200 de milioane de yuani.

Sursa: CRI online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *