Ecoturism in Parcul Natural Lunca Muresului

Una dintre cele mai importante arii protejate din Romania, atat prin suprafata, cat si prin peisajul unic pe care il ofera, este gata sa-si primeasca vizitatorii

Paradisul e aproape de Arad. Cateva zile pe malurile inverzite ale raului, strabatute numai de drumuri pentru biciclete, pot sterge cu buretele stresul cotidian.

Pana nu demult, cursul Muresului era un loc accesibil numai pescarilor sau vanatorilor, deci unui numar limitat de persoane. De cand a fost dat in folosinta Parcul Natural Lunca Muresului, ecoturismul a luat o amploare neasteptata si sute de turisti sunt interesati de minivacante in mijlocul naturii.

„Unul din obiectivele administratiei Parcului Natural Lunca Muresului este dezvoltarea ecoturismului in zona Luncii Muresului, in rezervatiile naturale luate in administrare si in padurile aradene, prin care vizitatorii pot beneficia, intr-un cadru organizat, de biodiversitatea si peisajului zonei”, ne-a declarat Ovidiu Parv, seful Administratiei Parcului Natural Lunca Muresului.

O plimbare cu una dintre canoele sau caiacele de agrement transpune turistul intr-un peisaj nemaiintalnit: luciul apei, pasari in zbor, arbori, animale domestice si salbatice etc. Tarifele pornesc de la 2 euro pentru o ora, pana la 15 euro/zi si includ inchirierea canoei cu capacitate de 3 persoane (sau 2 adulti si 2 copii), veste de salvare, un recipient pentru depozitare de alimente si un saculet de siguranta impermeabil.

„Celor care doresc sa parcurga acest traseu, dar nu au indrazneala sa urce intr-o canoe de agrement, le propunem sa faca plimbarea pe Mures intr-o barca cu motor.

Excursiile se fac in conditii de maxima siguranta, cu conducatori atestati de ambarcatiuni cu motor, fiecare turist este echipat cu vesta de salvare si primeste un binoclu. Se vor putea vedea numeroase specii de pasari de apa, rate salbatice, starci cenusii, egrete albe, cormorani si, cu putin noroc, chiar vidre!”, a mai precizat Ovidiu Parv.

Specii protejate

Din multitudinea de specii care se gasesc in aria protejata si care constituie atractii turistice naturale se poate evidentia o populatie foarte mare de popandai, specie protejata pe plan international. Exemplare din aceasta specie pot fi observate atat in apropierea Aradului, cat mai ales in pasunile dintre Felnac si Sampetru German.

Pe Mures se pot face plimbari cu barca cu motor, cu ambarcatiuni usoare cu pescaj scazut. De la primii kilometri parcursi se pot observa pasari cu un colorit foarte viu care se cuibaresc pe malul nisipos al Muresului.

Nu sunt pasari exotice, ci una din cele mai comune pasari din aceasta zona a Muresului, care are in interiorul parcului o populatie foarte numeroasa. Numele ei este prigorie sau albinarel si va insoti grupul de vizitatori chiar din apropierea Insulei a Treia. Alaturi de ea cuibareste lastunul care, aici, are cea mai mare populatie de pe intregul curs al Muresului. Starcii cenusii si egretele mici, de asemenea, constituie o prezenta permanenta.

Paduri umbroase

Padurile au, pe alocuri, aspect amazonian. Un intreg sirag de insule si plajele cu nisip reprezinta atractii naturale prin care Muresul isi incanta vizitatorii. Peisajele sunt intregite de bancuri de nisip inconjurate de imense perdele sprijinite pe coroanele copacilor care dau senzatia unei vegetatii ecuatoriale.

„Aici, natura este prietenoasa si instinctele de aparare nu trebuie sa tulbure reveria care ii cuprinde pe turisti. Senzatia ca acestia se afla in jungla va fi sporita de plimbarea pe insula, unde, inconjurati de vegetatia densa si umezeala aerului, le va fi greu sa isi ascunda emotia si uimirea provocate de surprizele acestei naturi atat de salbatice”, a conchis Ovidiu Parv.

In padurea Ceala, s-au amenajat locuri de joaca dupa model american

Terenul „Low Ropes”

Pe o suprafata de 700 de metri patrati, s-au realizat mai multe amenajari din funie si lemn, cunoscute sub denumirea terenul „Low Ropes”, extrem de apreciat, in special in Statele Unite ale Americii.

Circuitul incepe cu o traversare pe funie intre doi arbori aflati la o distanta de 12 metri unul fata de celalalt si continua cu trecerea pe o grinda din lemn ancorata cu funie, iar apoi pasirea pe un „pod” construit tot din funie.

Peretele din scandura, inalt de peste 3 metri, pe care participantii trebuie sa-l treaca este, probabil, cea mai grea proba din circuit, iar trecerea tuturor membrilor echipei printr-un cauciuc ancorat la aproximativ 1,7 metri inaltime este cea mai distractiva activitate.

Aceste activitati dezvolta in randul participantilor comunicare, respect, calitati de lider, munca in echipa.

Traseul pentru biciclisti va fi prelungit pana in Ungaria

Plimbare pe doua roti prin zona de agrement Ceala

Traseul bicicletelor este deschis in padure si urmeaza cursul Muresului. In lungime totala de 12,7 km, circuitul, care dureaza doua o=re, incepe de la capatul Strazii Bodrogului (intrarea in Padurea Ceala) si parcurge portiuni de padure, de pasune, malul Muresului si un brat secat al acestuia si se incheie in acelasi loc de unde a inceput.

Zona este complet marcata si presarata, din loc in loc, cu panouri informative, pentru a atrage atentia asupra diferitelor obiective turistice, valori naturale si istorice din aceasta zona. Astfel, se pot intalni arbori batrani de stejar, plopi seculari de grosimi impresionante, Cetatea Ceala, vestigiu al unei fortarete turcesti, arboretul de chiparos de balta, o prezenta inedita in Parcul Natural Lunca Muresului, Balta Moltaret etc.

Locuri de picnic

Pana la sfarsitul anului 2008, va exista marcat un alt treilea traseu de biciclete de la Arad – Cenad, cu o lungime de 81 de km desfasurati pe digul din partea nordica a Muresului (de la Arad la Pecica) si pe cel din partea de sud (de la Sampetru German la Cenad), trecerea Muresului, facandu-se cu bacul ce leaga localitatile Pecica de Sampetru German.

Drumul bicicletelor va fi continuat si in Ungaria, astfel ca distanta dintre orasele Arad si Szeged sa poata fi parcursa pe biciclete, intr-un cadru natural.

Pe acest traseu sunt amenajate, pentru turisti, locuri de picnic care includ mese si banci acoperite, vetre de foc amenajate, sunt amplasate panouri informative si pubele pentru gunoi. „Sunt convins ca pe acest traseu fiecare poate sa gaseasca linistea si se poate relaxa dupa o zi de munca sau la sfarsit de saptamana sau poate sa faca sport, fara sa suporte poluarea orasului”, a declarat Ovidiu Parv.

12,7kilometri

– reprezinta lungimea traseului pentru biciclete, amenajat pe sub coroanele copacilor

Foisoarele de observare a pasarilor sunt atractii inedite

Locuri amenajate pentru fotografiatul animalelor salbatice

Turistii au la dispozitie un observator pentru urmarirea pasarilor pe Balta Bezdin (birdwatching) si unul pentru urmarirea mamiferelor mari in Rezervatia Naturala Prundul Mare.

Primul se afla in apropierea unei balti cu stuf unde poposesc foarte multe pasari si confera o vizibilitate buna pentru toata zona.

Turistii primesc binocluri sau lunete, iar ghidul le ofera informatii despre speciile de pasari urmarite.

Un alt observator se afla in interiorul padurii, in apropierea unui punct de trecere folosit de mamiferele mari.

Aici, dupa o „panda” de circa o ora, turistii pot sa surprinda trecerea unor cerbi, caprioare sau chiar mistreti.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *