Educatia ecologica, responsabilitatea educatorilor de azi si a celor de maine

Educatia ecologica, responsabilitatea educatorilor de azi si a celor de maine
Educatia ecologica, responsabilitatea educatorilor de azi si a celor de maine

Gradinita cu P.P. Nr.14 Botosani, Structura a Scolii Gimnaziale Nr.11 Botosani, in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Botosani, deruleaza proiectul judetean „Natura, carte deschisa pentru minte si suflet”, inscris in CAEN I.S.J. Botosani, proiect educational menit sa constientizeze prescolarii cu privire la problemele mediului inconjurator si sa formeze o mentalitate sanatoasa privind calitatea vietii si a mediului in care traim.

Contactul direct cu mediul inconjurator le ofera copiilor multiple si noi posibilitati de cunoastere a unor aspecte din natura, a legaturilor dintre acestea, a cauzelor ce le determina si a urmarilor pe care le au.

Din aceste considerente, prescolarii trebuie ajutati sa patrunda in tainele naturii, sa-si formeze atitudini de toleranta, solidaritate, protectie si responsabilitate in relationarea cu mediul ambient, invatand sa respecte reguli de comportament civic cu valente ecologice.

Fideli celor enuntate anterior, prescolarii, indrumati de educatoarele prof. Iurescu Liliana Nicoleta si prof. Volentiru Cecilia, au desfasurat marti, 28 aprilie 2015, la sediul A.P.M. Botosani, activitatea de educatie ecologica „Parada costumelor ECO” si expozitia cu lucrari „Si noi suntem prietenii naturii, impreuna sa salvam „Planeta Albastra”.

Prin aceasta initiativa s-a urmarit strangerea de materiale reciclabile, refolosibile si a altor materiale din natura, iar impreuna cu parintii copiilor s-au realizat costume ECO, concretizate intr-o frumoasa „ECO-PARADA”, combinata cu poezii si cantece dedicate” Planetei Pamant”.

Creativitatea si dorinta de a demonstra ca si o banala punga de plastic sau o cutie de carton poate lua viata si se poate transforma intr-o piesa vestimentara, au facut ca activitatea desfasurata sa dezvolte la prescolari simtul civic si respectul pentru lumea care ii inconjoara.

„Astazi am dovedit ca si deseurile pot prinde viata.”

Prin aceasta activitate prescolarii au invatat ca orice material poate fi refolosit avand o destinatie utila si placuta, protejand astfel natura si bucurand pe cei dragi.

Implicarea parintilor a fost necesara in desfasurarea acestui proiect pentru a oferi, in primul rand, exemplu celor mici.

„Daca fiecare dintre noi va face niste gesturi simple fata de natura, dar cu impact deosebit, vom reusi sa traim intru-un mediu inconjurator sanatos. Mai mult, ceea ce parea initial inutil si „aruncabil” a fost transformat in „eco-art” (arta deseurilor).

Deviza gradinitei noastre este: „NOI NU ARUNCAM, NOI RECICLAM!”, a declarat d-na prof. Iurescu Liliana Nicoleta, coord. de structura la Gradinita cu P.P. nr.14 Botosani.

Astfel, gradinita, perceputa ca unitate educativa, si-a indeplinit sarcina ecologica – aceea ca, de la frageda varsta, copiii sa cunoasca, iubeasca si ocroteasca natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *