Zeci de milioane de persoane ar putea fi salvate de la inundatii sau seceta pana in 2050 daca emisiile de gaze cu efect de sera (GES), care se afla la originea schimbarii climatice, vor incepe sa scada incepand din 2016, anunta duminica un studiu.
Dar, potrivit studiului, realizat de catre cercetatori britanici si germani si publicat in revista Nature Climate Change, diferenta poate fi facuta de ritmul in care se va ajunge la atingerea acestui obiectiv pana la sfarsitul secolului.
„Reducerea emisiilor GES nu va evita impactul asupra schimbarii climatice”, deoarece gazele emise deja stagneaza in atmosfera, precizeaza autorii. Conform studiului, o actiune puternica si rapida „va permite castigarea timpului pentru a construi locuinte, pentru a pune pe picioare un sistem de transporturi si o agricultura mai rezistenta”.
De exemplu, daca emisiile GES incep sa scada incepand din 2016 cu un ritm de 5% pe an, intre 39 si 68 de milioane de persoane vor fi ferite de seceta si intre 100 si 161 de milioane de persoane vor fi salvate de inundatii pana in 2050, precizeaza pentru AFP unul dintre coautori, climatologul Nigel Arnell de la Universitatea din Reading, din Marea Britanie.
Fara reducerea GES, temperaturile ar putea creste de la 4 pana la 5,5 grade Celsius pana in 2100, potrivit studiului.
Scenariul scaderii emisiilor GES incepand din 2016 este teoretic si se bazeaza pe un eventual acord al comunitatii internationale la care se va ajunge in 2015 si care va intra in vigoare in 2020.