Reprezentantii Programului de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP) au spus ca prabusirea de zilele trecute a podului de gheata ce lega un recif de marimea Jamaicai de doua insule din Antarctica ar putea accelera efectele incalzirii globale din regiune.
„Pierderea acestui pod va permite curentilor oceanului sa erodeze si mai mult din recif accelerand efectele incalzirii globale din regiune” a spus Christian Lambrechts, unul dintre ofiterii UNEP
Aflat pe partea vestica a Peninsulei Antarctica, reciful Wilkins a inceput sa se retraga inca din 1990. Cercetatorii au considerat podul de gheata o bariera importanta, ce tinea structura recifului. Prabusirea acestuia inseamna ca gheata va putea sa se deplaseze printre insulele Charcot si Latady, ajungand in ocean, insa acest lucru s-ar putea prelungi cu cateva luni avand in vedere ca vara este pe punctul de a se termina in Antarctica.
Fotografiile facute din satelit de catre Agentia Spatiala Europeana saptamana trecuta indicau aparitia crapaturilor in podul de gheata. Aisbergurile create astfel au fost observate plutind in partea vestica a peninsulei.
Glaciologul David Vaughan a montat un GPS pe podul de gheata in luna ianuarie pentru a studia miscarile efectuate de acesta. Potrivit omului de stiinta, ruperea podului era asteptata de cateva saptamani, iar o parte din gheata recifului va urma. „Stim ca reciful Wilkins a fost stabil aproape complet din 1930, ca apoi sa inceapa sa se retraga in 1990”, a mentionat Vaughan, citat de BBC.
„Faptul ca se retrage si ca in momentul de fata a pierdut conexiunea cu una dintre insule arata clar ca incalzirea in Antarctica are efecte asupra acestui recif”, a mai spus omul de stiinta. Desi acest eveniment nu va avea efecte asupra nivelului marii pentru ca gheata pluteste, comunitatea stiintifica este ingrijorata de schimbarile climatice din aceasta zona a Antarcticii.
De-a lungul ultimilor 50 de ani, peninsula a fost unul dintre locurile de pe planeta care s-au incalzit cel mai rapid. In ultimii 50 de ani, temperatura in Antarctica a crescut cu 3 grade Celsius.
Astfel de efecte nu au fost incluse in Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) de catre ONU in momentul elaborarii ultimelor sale proiecte privitoare la cresterea nivelului marii. La evaluarea din 2007 s-a mentionat ca miscarile glaciare sunt putin intelese.
Sursa: Adevarul