Eforturile chineze pentru economisirea energiei

energieDirectorul Directiei de Stat a Statisticii din China, Xie Fuzhan,a anuntat la conferinta de presa organizata recent la Beijing ca consumul energiei pentru PIB de 10.000 yuani din tara noastra a inregistrat in anul trecut prima coborare din ultimii 3 ani, dar exista o oarecare distanta pana la atingerea telului reducerii consumului. Xie Fuzhan a declarat ca guvernul chinez va actiona pentru ca pana in 2010 sa se realizeze obiectivul de coborare cu 20% a consumului energiei pentru PIB de 10.000 de yuani.

Xie Fuzhan a aratat la conferinta de presa ca in anul 2006 consumul energetic penru PIB de 10.000 yuani a fost de 1,2 tone carbune standard , cu o reducere de 1,33% fata de 2005. Cu toate ca aceasta este prima coborare realizata in ultimii 3 ani, volumul consumului energetic a depasit 2,4 miliarde de tone, cu o crestere de 9% comparativ cu perioada similara a anului precedent. Acest demnitar a subliniat ca economisirea energiei si reducerea emisiei de gaze raman o sarcina grea pentru tara noastra. El si-a exprimat convingerea ca masurile adoptate de guvernul chinez vor putea da treptat efecte:

„In primul rand, guvernul manifesta o mare exigenta fata de procesul de autorizare a deschiderii noilor intreprinderi cu mare consum energetic si grava poloare, a scos din productie, a inchis si a comasat unele termocentrale si fabrici de ciment mici dotate cu tehnologii depasite care produc o puternica poluare. Guvernul a mai adoptat o serie de masuri penru perfectionarea sistemului juridic. Spre exemplu, a anulat inapoierea taxelor percepute la peste 2000 de produse exportate cu mare consum energetic si chiar a impozitat unele produse exportate.

Referindu-se la situatia reducerii consumului energetic din diferite regiuni ale tarii nostre, Xie Fuzhan a aratat ca in 2006, afara de Beijing, celelalte provincii si municipii din China nu au atins obiectivul de economisire a energiei pentru PIB de 10.000 yuani. Guvernul chinez , a spus Xie Fuzhan, a hotarat ca pana in 2010 consumul energetic pe aceasta unitate sa fie de 20%. Telul stabilit nu se va schimba. Insa a subliniat ca China se afla intr-o perioada de dezvoltare industriala. Industria grea si cea de materii prime au cunoscut o dezvoltare rapida, ceea ce a determinat cresterea consumului energetic:

„In primul rand, ritmul de restructurare a intreprinderilor este lent. Dezvoltarea sectorului de prestari servicii a ramas in urma. Ritmul de dezvoltare industriala este mai rapid decat cel al cresterii PIB. Apoi, preturile la unele energii sunt anormale, mai trebuie revizuita politica fiscala. In fine, legile si regulamentele juridice, normele si sistemul de administratie din acest domeniu nu sunt perfectionate”.

In legatura cu aceste probleme, Xie Fuzhan a declarat ca guvernul chinez va utiliza parghia de piata, mijloacele juridice si administrative pentru accelerarea ritmului de restructurare a intreprinderilor si impulsionarea progresului tehnologic al acestora, eliminarea capacitatii de productie cu mare consum energetic, mobilizarea fortelor sociale pentru realizarea obiectivului de economisire a energiei.

Xie Fuzhan a aratat ca la ora actuala, consumul de energie electrica ocupa 40% din consumul de energetie al tarii noastre. Grupurile energetice montate anul trecut in termocentrale sunt de capacitate mare si au avut un efect bun in reducerea consumului de energie.

Sursa: China Radio International

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *