Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a inregistrat o activitate mult mai buna in anul 2007 fata de anii anteriori. Concret, aproximativ 450 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene au apelat la serviciile Autoritatii pentru a solutiona diverse probleme de siguranta alimentara. Aceste rezultate nu fac decit sa incurajeze forul, determinindu-l la depunerea unui efort si mai mare in vederea solutionarii unui numar cit mai mare de reclamatii.
De asemenea, una din strategiile de dezvoltare ale EFSA este cooptarea unui numar cit mai mare de experti in domeniul sigurantei alimentare. Acest lucru se datoreaza multitudinii de maladii care si-au facut aparitia in ultimul timp, boli cauzate de alimentatia nesanatoasa care este adoptata din ce in ce mai des, mai ales de copii si adolescenti. Anul trecut, cind EFSA a sarbatorit 15 ani de la infiintare a incheiat un acord cu Administratia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA), prin care cele doua institutii vor face schimb de informatii care nu sunt facute public pentru a solutiona plingerile cele mai complicate facute de consumatori. Acestea fac referire in special la toxiinfectiile alimentare care necesta un tratatent mai indelungat sau chiar interventii chirugicale.
De asemenea, o alta prioritate pentru EFSA este colaborarea cit mai strinsa cu statele membre ale Uniunea Europeana (UE), care pot furniza informatii pretioase legate de probleme consumatorilor care locuiesc in statele respective, dar provin dintr-un altul. Sunt deja de notorietate problemele pe care atit Comisia Europeana (CE), cit si EFSA si FDA le au cu legislatia, in sensul ca cetatenii care trec dintr-o tara in alta nu cunosc foarte bine legea si astfel nu numai ca au probleme de acomodare, dar, in cazul in care au o anumita problema de siguranta alimentara, pur si simplu nu stiu catre cine trebuie sa se adreseze.
Sursa: Jurnalul National