CE BEM, CE MINCAM – Produs numai din aditivi
Huba Buba este un produs pe care copiii trebuie sa il evite pentru a nu avea probleme de sanatate. Dantura, stomacul, dar si psihicul lor vor avea de suferit in cazul consumului, chiar si moderat.
Huba Buba este o guma de mestecat cu lichid interior, cu aroma de capsuni, care este de fapt un amestec de zahar cu aditivi alimentari. De pe eticheta citim urmatoarea compozitie: „zahar, sirop de glucoza, baza de guma, agent de umezire glicerol E 422, arome, acidifianti acid citric E 330, acid malic E 296, emulsificatori lecitina din soia E 322, agent de ingrosare guma arabica E 414, corector de aciditate citrat de sodiu E 331, agenti de glazurare ceara carnauba E 903, shellac E 904: antioxidant BHA E 320, coloranti E 129 rosu allura AC, E 171 dioxid de titan”.
ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: guma de mestecat cu continut ridicat de zaharuri, cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza, sirop de glucoza), care determina pancreasul endocrin sa secrete o cantitate mare de insulina. Din aceasta cauza apar fluctuatii ale glicemiei, cu efecte negative in timp asupra sanatatii. Alaturi de zaharurile rafinate, produsul contine o serie de aditivi alimentari: agenti de umezire, emulgatori, acidifianti, corectori de aciditate, agenti de glazurare, antioxidanti si coloranti chimici de sinteza. E 129, rosu Allura, poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), poate provoca alergii si are potential cancerigen. Mai mult, profesorul Mencinicopschi atrage atentia in lucrarea sa „Biblia alimentara” ca acest colorant azoic de sinteza nu este suficient evaluat din punct de vedere toxic. La fel de periculos este si E 320, care, pe linga alergii si stari de somnolenta, poate provoca si diferite tipuri de cancer. Glicerolul, E 422, consumat in cantitati mari poate provoca dureri de cap, greata, sete, hiperglicemie.
Din compozitie rezulta ca produsul are un profil nutritional extrem de dezechilibrat, iar aditivii din compozitie pot avea efecte adverse in functie de sensibilitatea fiecarui consumator. Mestecatul excesiv si prelungit al gumei determina secretia unei cantitati extrem de mari de saliva, provocind efecte nedorite asupra tractusului digestiv. Mestecatul gumei concomitent cu fumatul sporeste nocivitatea tigarii, crescind absorbtia substantelor periculoase. Acidifiantii si corectorii de aciditate pot agrava evolutia cariilor dentare.
CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu sensibilitate a tractusului digestiv. Supraponderalii, obezii, suferinzii de diabet zaharat vor tine cont de aportul de zaharuri adus de produs. Fumatorii vor evita mestecarea gumei in timp ce fumeaza. Persoanele cu afectiuni dentare vor consulta medicul dentist curant.
Sursa: Jurnalul National