Asociatia Operatorilor din Agricultura ecologica
BIO ROMANIA
DECLARATIA DE LA SIBIU
Premise constitutive. Obiective pe termen scurt si strategii de perspectiva.
Din dorinta de a sublinia importanta unei dezvoltari coerente a Proiectului Ecologic Romanesc si de a sensibiliza populatia Romaniei asupra potentialului pentru agricultura ecologica a pamantului Tarii, noi, membrii fondatori ai Asociatiei Operatorilor din Agricultura ecologica- BIO ROMANIA, ne-am intrunit la Sibiu, in cadrul sedintei de constituire a Asociatiei, in data de 3 iulie 2008.
Dintre prioritatile absolute ale Asociatiei, mentionam:
- Dezvoltarea unui Proiect Educational Ecologic romanesc, prin colaborarea cu scoala romaneasca, de diferite grade, si Biserica, institutiile fundamentale ale spiritualitatii romanesti. Un efort de modificare a mentalitatii sprijinit prin educatie coerenta fata de sanatatea omului, fata de natura si fata de modul de obtinere a produselor agricole porneste intotdeauna cu cei tineri, cu cei angajati in educatia lor. Mesajul nostru educational se adreseaza familiei romanesti, asupra dezvoltarii unei gandiri sanatoase asupra alimentatiei, asupra modului de a face agricultura si de a respecta si ingriji mediul inconjurator, ca daruri ale lui Dumnezeu.
- Sprijinim elaborarea si implementarea Planului de Dezvoltare a Agriculturii Ecologice din Romania, unul din obiectivele inscrise in Statutul nostru fiind acela de a deveni un partener social viabil si competent de dialog in ceea ce priveste domeniul de agricultura ecologica in Romania.
- Reevaluarea Masurii de Agro – Mediu din cadrul PNDR, versiunea Decembrie 2007, si reintroducerea Sub-masurii Agricultura Ecologica alaturi de celelalte sub-masuri de agro-mediu, conform versiunii initiale; Este stiut ca in tarile membre UE fermierii care doresc conversia la agricultura ecologica, precum si cei care continua practicile de agricultura ecologica, primesc ajutoare financiare suplimentare – „platile complementare”. Dorim sa furnizam catre departamentul de specialitate din cadrul Ministerului, tot sprijinul logistic necesar realizarii si sustinerii reintroducerii Sub-masurii Agricultura Ecologica. Pentru aceasta suntem pregatiti sa elaboram in stransa colaborare un plan de intalniri de lucru in care sa analizam si sa gasim solutii la problemele care au impiedicat alocarea unui sprijin esential pentru agricultura ecologica nationala.
- Crearea unui mediu de colaborare transparent si dinamic intre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, respectiv Directia Generala de Dezvoltare Rurala si institutiile si organizatiile implicate activ in sectorul de agricultura ecologica, prin infiintarea unui Consiliu consultativ pentru produsul ecologic, constituit din reprezentantii desemnati ai acestor institutii si organizatii, care sa participe la procesul de luare a deciziilor privind agricultura ecologica;In acest scop, ne afirmam intreaga deschidere in organizarea unui grup de lucru care in strans parteneriat cu autoritatile publice, precum si cu alte organizatii guvernamentale din domeniu, sa putem elabora si pune in practica un „parteneriat public privat„, cu scopul final al atingerii unui nivel de excelenta in agricultura ecologica nationala.
- Subventionarea unui procent din plata taxei de certificare catre un organism de inspectie si certificare pentru toata suprafata aflata in agricultura ecologica, precum si realizarea unei metode de calcul (UVM) care sa ajute si crescatorii de animale. Alocarea de resurse financiare care sa acopere toata suprafata fermei in cazul reintroducerii Sub Masurii de Agricultura Ecologica, sustinerea alocarii sprijinului pentru costurile tranzactionale (Conform art. 39(4) al Regulamentului 1698/2005, platile de agro-mediu pentru fermieri pot include orice sume aditionale, ce nu depasesc 20% pentru compensarea costurilor tranzactionale asociate indeplinirii cerintelor pachetului de agro-mediu)
- Sprijin din partea MADR pentru extinderea pietei produselor ecologice:i. Realizarea si implementarea campaniilor de sensibilizare a consumatorilor in colaborare cu marile lanturi de magazine.
ii. Sprijinirea participarii producatorilor la manifestari interne si internationale.
iii. Realizarea si implementarea campaniilor de promovare a siglei „ae” si a logoului comunitar.
iv. Infiintarea unei linii telefonice de genul „TEL- VERDE” pentru acordarea de consultanta in agricultura ecologica. - 7. Ne dorim ca mancarea din spitale si suplimentul alimentar pentru copiii nostri din scoli sa fie sanatoase, curate, produse ale agricultorului roman, certificat ecologic.
In numele Asociatiei Operatorilor din Agricultura ecologica- BIO ROMANIA,
Presedintele Asociatiei,
Lect. Univ. Dr. Marian CIOCEANU
www.ecomagazin.ro ; e-mail: office@asociatiabioromania; Tel.: 0746 / 111888
Membri Fondatori
MITROPOLIA ARDEALULUI
Prin Pr. Conf. Dr. Constantin-Valer Necula
[email protected]
Dl. Biolog Petre Mihai Alexandru PAPACOSTEA
021/667.37.00
Asociatia Bioagricultorilor din Romania BIOTERRA
Presedinte:
Prin dl. prof. dr. Miklos Nagy
Marian Cioceanu
[email protected]
Vicepresedinti:
NATURALIA IMPEX S.R.L.
Nagy Mikos
Prin Dl. Cristian Popescu
Damian Dragomir
[email protected]
Nicolae Pandea
Mihai Grigoras
S.C. Auger Petrus S.R.L.
Prin Dl. Aurel Petrus
[email protected]
BIOCOOP – SIB Societate Cooperativa
prin Dl. Vilhelm Schuster
[email protected]
Comuna Stefan cel Mare ( Jud. Calarasi )
Prin Dl. Nicolae Pandea
[email protected]
S.C. Eco Market Transilvania S.R.L.
Prin Dl. Mihai – Tudor Grigoras
[email protected]
Fundatia PATRIARHUL AVRAAM
Prin Dl. Marian Cioceanu
[email protected]
S.C. ESCARPROD S.C.A.
Prin Dl. Marcel Macris
[email protected]
S.C. SHALOM BIO FOOD S.R.L.
Prin Dl. Istvan Hegyi
[email protected]
S.C. INTEGRO MANAGEMENT CONSULT S.R.L.
Prin Dl. Damian Dragomir
[email protected]