Egrete si rate salbatice la iernat pe Bega

TIMISOARA. Datorita temperaturilor ridicate, doua stoluri de pasari migratoare din nordul Europei s-au oprit in Banat, in loc sa-si continue drumul spre Ecuator.
egrete si rate la iernat pe bega
De cateva zile, timisorenii pot admira, fie in centrul Timisoarei, fie pe campurile din imediata apropiere a orasului, pasari migratoare ce ar fi trebuit sa ierneze in zonele calde. Zeci de egrete si rate salbatice si-au scurtat calatoria si au poposit pe Bega si pe baltile din zona Timisoarei. Potrivit ornitologilor, este vorba despre un fenomen relativ recent: in loc sa migreze, pasarile se plimba pe continent si raman in zonele unde iernile au devenit mai blande, cum ar fi in Banat.

„E un fenomen biologic foarte interesant”

Cum iesi din Timisoara spre Arad, in dreapta drumului national, intre liziera de plopi si fostul IAS de la Sanandrei, niste pasari albe, elegante plutesc lent deasupra campului. Au cam un metru inaltime, gatul suplu, arcuit in forma literei S, si se sperie la cea mai mica miscare. Egreta alba sau egreta mare este o pasare specifica emisferei nordice, care iarna migreaza spre Ecuator.

„Egretele mari pot strabate distante enorme, de zeci de mii de kilometri. Daca s-au asezat aici, inseamna ca hrana e accesibila si de valoare potrivita. E un fenomen biologic foarte interesant, relativ recent. In loc sa migreze, aceste pasari se plimba pe continent si manifesta tendinta de a ramane in zone cu ierni blande, unde nu ingheata toate apele, iar pe campuri exista un excedent de rozatoare”, explica Andrei Kiss, specialist ornitolog la Muzeul Banatului.

Stol de rate salbatice din Rusia

Un stol intreg de rate salbatice a ales sa ierneze pe Bega, chiar in centrul Timisoarei. Cele peste 20 de exemplare, de la masculi intens colorati cu capul verde-smarald, la femele cenusii sau boboci, au devenit rapid favoritele timisorenilor, care le hranesc de doua ori pe zi. „Le-am cumparat porumb din piata. Obisnuiam sa merg sa hranesc porumbeii din Piata Operei, dar daca avem asa frumusete de rate pe Bega e pacat sa nu le ingrijim”, spune timisoreanul Zaharia Radu.

Potrivit ornitologilor, ratele salbatice vin din Rusia si din Tarile Baltice si ar fi trebuit sa ierneze in bazinul mediteraneean. „Gasind Bega dezghetata, deci o iarna nu prea grea, au ramas aici. Incalzirea globala si poluarea le-au dereglat pasarilor traseul obisnuit de migratie si le-au deturnat sa ierneze la noi, intr-o zona care niciodata nu a reprezentat o alternativa pentru pasarile migratoare”, explica Ion Lera, presedintele Asociatiei Vanatorilor Timis.

PRECEDENT

Ierni cu lebede si dropii

Specialistii isi amintesc ca si in alti ani pasarile migratoare au iernat la Timisoara. Astfel, la inceputul anilor „90, au aparut cateva lebede, doua ierni la rand, in zona din apropiere de uzina de apa. In 1985, dar si in 1997, timisorenii au primit vizita dropiilor. Si egretele au mai aparut, dar sporadic. In urma cu doi ani a fost semnalata o familie de egrete mari iernand pe balta-rezervatie de la Satchinez. Pe de alta parte, in vara lui 2007, un timisorean a surprins pe camera video un colibri. In plus, pescarusii care traiesc in aval pe albia Begai au devenit ceva comun.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *