Elefantii comunica prin vibratii

0
771

S-a descoperit ca elefantii produc un fel de unde seismice de joasa frecventa, care se transmit la suprafata pamantului la o distanta de cativa kilometri. Acest lucru pare sa fie folosit de elefanti in momentul in care doresc sa isi arate dragostea fata de parteneri.
elefanti
Elefantii au dezvoltate doua sisteme senzoriale, care pot fi folosite pentru a recepta semnalele seisimice de imperechere. Unul dintre sisteme este un conductor format din oase, prin care vibratiile se propaga de la degetele picioarelor pana la oase si mai departe catre picior, pana la urechea mijlocie.

Celalalt sistem, receptia somatosenzoriala, implica celulele sensibile la vibratii care se afla la sfarsitul piciorului si care trimit semnale catre creier, prin nervi.

„Elefantii se pozitioneaza intr-un loc in care au cea mai buna conductie prin oase”, a declarat Caitlin O’Connell-Rodwell, profesor asistent la Universitatea Stanford, Facultatea de medicina, care se ocupa de peste 15 ani de studierea comportamentului elefantilor.

In momentul in care oamenii de stiinta au amplasat niste difuzoare langa un ochi de apa din Parcul National Etosha, din Namibia, prin care au emis inregistrarile unui strigat de imperechere, elefantii au raspuns atat acustic, cat si prin unde seismice.

O’Connell-Rodwell a declarat, dupa cum informeaza Science Daily, ca elefantii se indreptau in directii diferinte in momentul in care auzeau sunetul, dar ca, intotdeauna se pozitionau in asa fel incat sa fie perpendiculari pe directia sunetului.

In cazul in care elefantii preferau mai mult comunicarea prin unde seismice, atunci acestia isi aliniau picioarele din fata cu cele din spate pentru a putea determina distanta dintre sunet si fiecare pereche de picioare.

De asemenea, in momentul in care era pus la difuzoare numai sunetul inregistrat atunci elefantii se asezau cu corpul pe pamant in mai multe directii, pentru a determina sursa sunetului.

Cu toate acestea, inca mai sunt necesare numeroase teste pentru a putea cunoaste in totalitate comportamentul social al elefantilor.
Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.