Elefantii din Asia, amenintati de comertul cu fildes din Vietnam

0
366
Gabon: 11.000 de elefanți au dispărut în urma braconajului, din 2004

Elefantii din Indochina sunt amenintati de comertul cu fildes din Vietnam, unde lacunele legislative incurajeaza traficul, denunta o organizatie de control al comertului cu specii salbatice.
elefantii din asia
„Explozia preturilor fildesului ilegal din Vietnam pun in pericol din ce in ce mai mare putinii elefanti care supravietuiesc in regiune”, estimeaza grupul Traffic. Un kilogram de fildes ajunge la aproximativ 1.100 de eurosi ar putea fi cel mai mare din lume.

Majoritatea fildesului brut vine din Laos. Vietnamul si Cambodgia sunt tari secundare pentru aprovizionare.

In aceste trei tari, elefantii salbatici, estimati la putin mai mult de 6.200 de exemplare la sfarsitul anilor 80, mai erau doar in numar de 1.500, in anul 2000.

In Vietnam, unde padurile s-au diminuat cu 50% in a doua parte a secolului 20, din cauza razboaielor, explotarilor de lemn si a transformarii padurilor in terenuri agricole, ar fi mai putin de 150 de elefanti.

Cea mai mare problema in aceasta tara vine este legislatia care interzice comertul cu fildesul inca din 1992, dar ii lasa pe micii negustor sa vanda stocurile dinainte de acea data. Acestia profita pentru a vinde stocuri abia procurate, potrivit Traffic.

In 2008, organizatia a trecut in revista 669 de puncte de vanzare din tara. 11% din ele vindeau fildes.

Traffic a recunoscut ca a gasit mai putine articole ca in 2001. Dar „fildesul lucrat este din ce in ce mai des vandut prin intermediari sau prin internet”, atrage atentia Azrina Abdullah, liderul organizatiei Traffic in Asia de Sud-Est.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.