Elefantii elimina caldura prin „puncte fierbinti”

Biologii au ajuns la concluzia ca pachidermele nu-si regleaza temperatura corpului doar cu ajutorul urechilor sau facand baie in rauri. Cercetatorii au descoperit secretul elefantilor: pachidermele se pot racori prin intermediul unor „puncte fierbinti” de pe corp.elefantii si temperaturile

Folosind aparate foto termice, cativa biologi de la doua universitati din Viena au descoperit ca elefantii au pe suprafata corpului o serie de „puncte fierbinti” care ii ajuta sa-si regleze temperatura, scrie cotidianul „The Daily Telegraph”.

Cercetatorii, care au fost mult timp interesati de modul cum reusesc elefantii sa-si modifice temperatura, si-au dat seama ca prin directionarea sangelui catre aceste mici zone de pe piele elefantii pot pierde rapid din caldura. De obicei, animalele mari au tendinta de a retine mai multa caldura, pentru ca, in raport cu volumul lor, au o suprafata mica pentru eliminarea acesteia. Elefantii sunt si mai dezavantajati, nu numai din cauza temperaturilor mari din habitatele lor din Africa si din Asia, ci si pentru ca le lipsesc glandele sudoripare, care ajuta alte mamifere sa se racoreasca.

Un mit distrus

Pana acum, specialistii credeau ca animalele, care ajung la 12-13 tone atunci cand sunt complet dezvoltate, au urechile mari pentru a se putea racori. Pielea din urechi este mai subtire, astfel incat sangele pompat in ele se raceste mai usor.

Noile studii demonstreaza insa ca elefantii se racoresc si altfel. „Elefantii sunt cele mai mari mamifere terestre. Se numesc pachiderme (denumire din greaca) din cauza faptului ca se presupune ca au pielea groasa. Studiile noastre arata in mod clar ca acesta este doar un mit. De fapt, pielea elefantilor ar trebui sa aiba mai multe concentratii de retele vasculare decat a fost anterior apreciat”, spune Nicole Weissen-bock, ecolog la Universitatea de Medicina Veterinara din Viena, care a condus studiul.

Cercetatorii au studiat sase elefanti africani de la Gradina Zoologica din Viena, in timp ce acestia isi schimbau mediul, din interior in exterior, pentru a vedea cum li se modifica temperatura corpului. Acestia au descoperit pana la 15 astfel de puncte, in afara celor aflate pe urechi. Studiul arata cum se extind aceste zone in timp ce temperatura creste.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *