Fermierii din Maramures, la training

Douzeci de fermieri din Maramures au participat, ieri, la un training destinat informarii lor despre implementarea masurilor de agro-mediu de conservarea peisajelor rurale, la Ocna Sugatag.fermierii la training

Sesiunea de cursuri a fost organizata de WWF, cu sprijinul Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala Maramures si al Asociatiei Producatorilor Traditionali din Maramures.Initiativa face parte dintr-un proiect amplu, implementat de WWF in zona Maramures si sustinut prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European(SEE).

Obiectivul trainingului a fost acordarea de sprijin micilor fermieri, in vederea implementarii si respectarii criteriilor de management, conform masurilor de agro-mediu. Instruirea fermierilor constituie o componenta a proiectului intitulat „Produsele din zonele agricole cu valoare naturala ridicata – liant intre oamnei si natura”, initiat in noiembrie 2009 de catre WWF, in parteneriat cu Asociatia Producatorilor de Produse traditionale din Maramures si finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).

Proiect pentru conservarea zonei

Proiectul se vrea a fi punctul de pornire pentru crearea mecanismelor socio-economice necesare mentinerii zonelor asa numite „zone agricole cu valoare naturala ridicata”. Aceste zone fac parte dintr-o abordare relativ recenta a Uniunii Europene a activitatilor de conservare a naturii, intitulata High Nature Value Farming (HNVF) sau Zone agricole cu valoare naturala ridicata.

Zonele agricole cu valoare naturala ridicata se disting prin sisteme agricole multi-functionale, care tin cont de bunastarea animalelor, de ciclurile naturale ale culturilor si de impactul asupra biodiversitatii terenurilor agricole.

HNVF presupune grija pentru resursele naturale, dar si pentru binele comunitatilor, prin faptul ca sprijina economia locala: prin valorificarea produselor locale veniturile obtinute se intorc la fermieri si astfel ajuta la sustinerea pe viitor a activitatii acestuia si la mentinerea sistemului tip ferma.

O alta componenta a proiectului include elaborarea unei scheme pilot de livrare a produselor alimentare HNVF in gradinite particulare din Baia Mare, astfel ca produsele naturale proaspete sa asigure masa copiilor de varsta prescolara. Dupa implementare, modelul de schema pilot va fi promovat si in alte unitati de invatamant din Baia Mare.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *