Elementul ecologic in politica agricola comuna este vital pentru mediu, sanatate si economie, una din modalitatile introducerii acestuia fiind stimulii financiari pentru fermieri. Acest lucru trebuie facut urgent, spune profesorul Alan Matthews de la Trinity College din Dublin, intr-un raport prezentat in comisia pentru agricultura pe 19 martie, inaintea reformei PAC propuse de Comisia Europeana pentru 2013.
30% din platile directe vor merge catre fermierii care indeplinesc conditii specifice pentru protectia mediului, spune propunerea Comisiei Europene. Intr-un raport prezentat in comisia pentru agricultura pe 19 martie, inaintea reformei PAC propuse de Comisia Europeana pentru 2013, profesorul Alan Matthews de la Trinity College din Dublin examineaza impactul acestei propuneri.
Zonele de interes ecologic vor proteja biodiversitatea si calitatea apei
Conform acestuia, propunerea nu implica noi costuri, prin urmare nu exista motive pentru amanarea actiunii, iar zonele de interes ecologic vor proteja biodiversitatea si calitatea apei. Pe de alta parte, propunerile sunt ambigue in ceea ce priveste obligativitatea regulilor pentru fermieri, arata studiul, care propune si mai multi bani pentru ecologizarea agriculturii.
Parlamentul European a primit propunerea Comisiei Europene in octombrie 2011. Conform Tratatului de la Lisabona, acest tip de decizii trebuie luate impreuna de Parlament si Consiliu.
Comisia pentru agricultura a dezbatut propunerile de reforma pe 27 martie.