Emil Calota, ANRE: Exista potential de biomasa in cel putin jumatate din judetele tarii

În etapa a doua a Proiectului Energie şi Biomasă urmează a fi instalate din fonduri europene 80 de centrale termice pe bioenergie în instituţii publice
Emil Calota, ANRE: Exista potential de biomasa in cel putin jumatate din judetele tarii
Emil Calota, ANRE: Exista potential de biomasa in cel putin jumatate din judetele tarii

Romania ar trebui sa elaboreze un plan strategic pentru utilizarea biomasei in producerea de energie electrica si termica, in contextul in care exista potential pentru aceasta resursa in cel putin jumatate dintre judetele tarii, potrivit lui Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

”Gazul este prea scump pentru a fi ars doar pentru a gati. Din cele 42 de judete ale tarii, cel putin jumatate au atat resursa, cat si nevoia de consum de biomasa, deci ne trebuie un plan strategic”, a spus Calota, in cadrul unui eveniment de profil, organizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana. Potrivit lui, in aceasta perioada, Romania isi regandeste strategia energetica. In aceste conditii, accentul trebuie sa cada pe intarirea retelei de transport al energiei, pe interconectarile cu alte tari, dar si pe stocarea de energie.

”Romania are posibilitatea de a oferi si de a exporta stabilitate energetica”, a mai spus oficialul ANRE, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, Romania se afla inca la coada clasamentului european privind eficienta energetica. ”Resursa cea mai profitabila pentru urmatorii 10-20 de ani pentru Romania este eficienta energetica. Din nefericire, desi suntem a treia tara ca independenta energetica din Europa, la capitolul eficienta energetica suntem printre codase”, a adaugat Calota. De altfel, potrivit lui, din punctul de vedere al energiei termice, un sector de importanta va fi cel al cladirilor publice, care au o nevoie foarte mare de reabilitare.

”Este necesar ca 3% dintre cladirile publice, pe an, sa fie reabilitate termic. Mai mult, cogenerarea de inalta eficienta reprezinta, in Romania, o zona cu mari pierderi, din cauza sistemului centralizat de incalzire urbana”, a explicat vicepresedintele ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *