Omenirea a stabilit un nou record: emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel fara precedent

Omenirea a stabilit un nou record: emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel fara precedent

Institutul German pentru Energie Regenerabila (IWR) a dat publicitatii in cursul acestei saptamani un nou raport referitor la emisiile globale de dioxid de carbon (CO2). Conform datelor institutului, emisiile au crescut cu 2.5% in anul 2011, atingand un nivel record de 34 de miliarde de tone.

„Daca aceasta tendinta se va mentine, emisiile totale de dioxid de carbon vor creste cu inca 20% pana in 2020, depasind 40 de miliarde de tone”, a anuntat Norbert Allnoch, directorul IWR.

China este pe primul loc in clasamentul emitatorilor de CO2, cu 8,9 miliarde de tone, in crestere de la 8,3 miliarde de tone emise in 2010. SUA s-au clasat pe locul 2, cu 6 miliarde de tone, iar pe urmatoarele locuri se afla India, Rusia, Japonia si Germania.

Institutul German pentru Energie Regenerabila a propus in ultimii ani in repetate randuri adoptarea unor masuri care sa duca la reducerea folosirii de combustibili fosili si sa stabilizeze emisiile globale de dioxid de carbon. Oficialii IWR propun stabilirea unei legaturi intre emisiile fiecarei tari si realizarea unor investitii obligatorii in echipamente de protejare a climatului si in energie regenerabila.

IWR a reiterat aceasta sugestie, adaugand ca in continuare nu exista consens in eforturile de limitare a emisiilor de dioxid de carbon, deoarece aceste propuneri pun presiune pe politicienii tarilor poluante, acestia dorind sa protejeze competitivitatea economiilor lor.

In acest moment, emisiile globale de dioxid de carbon sunt cu 50% mai mari decat cele din 1990, acesta fiind nivelul de emisii luat in calcul de Protocolul de la Kyoto. Prima etapa a Protocolului de la Kyoto se incheie pe 31 decembrie, urmand ca apoi sa intre in vigoare o noua etapa.

Tarile colorate in verde au ratificat tratatul de la Kyoto. Cu portocaliu sunt colorate tarile care nu intentioneaza sa ratifice tratatul, iar cu rosu tarile care s-au retras din tratat

Durata noii etape urmeaza sa fie stabilita in urma unei intalniri a liderilor din intreaga lume ce va avea loc la Doha, in cursul acestei luni, in cadrul unui summit ONU dedicat combaterii schimbarilor climatice. Summitul liderilor mondiali intentioneaza sa finalizeze pana in 2015 un nou acord referitor la reducerea emisiilor poluante, acesta urmand sa intre in vigoare din 2020.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente