Uniunea Europeana (UE) este in prezent campioana mondiala a energiei eoliene, capacitatile eoliene instalate depasind 100 GW. Acestea pot genera intr-un an energie electrica care sa asigure consumul total pentru 57 milioane de gospodarii, echivalentul puterii de productie a 39 de centrale nucleare, scrie Financial Times.
Noul record, anuntat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene (EWEA), arata ritmul accelerat in care a crescut industria eoliana in UE in pofida crizei din zona euro si a ingrijorarilor privind costul subventiilor pentru acest sector.
Conectarea primilor 10 GW de energie eoliana la reteaua Europei a durat 20 de ani, insa cei 90 GW au fost adaugati in doar 13 ani. Jumatate din capacitatile de 100 GW au fost instalate in ultimii sase ani, in conformitate cu obiectivele UE de a combate schimbarea climei prin obtinerea unei cincimi din necesarul energetic al blocului din surse regenerabile, precum parcurile eoliene si solare, pana in anul 2020.
„Ar fi nevoie de arderea a 72 milioane tone de carbune pe an in centrale electrice pe baza de carbuni pentru a atinge productia anuala de energie eoliana din Europa”, a spus Christian Kjaer, directorul executiv al EWEA. El a adaugat ca pentru a incarca aceasta cantitate „ar fi nevoie de 750.000 de vagoane cu o lungime totala de 11.500 km, echivalentul distantei din Bruxelles la Buenos Aires in Argentina”.
Astfel, costurile exploatarii si transportarii carbunilor s-ar ridica la 4,983 milioane euro, iar emisiile de dioxid de carbon ar fi de 219,5 Mt.
In cazul in care aceeasi cantitate de energie electrica, 100 GW, generata intr-un an de turbinele eoliene ar fi produsa cu ajutorul gazelor naturale, ar fi nevoie de extragerea si transportarea a 42,4 milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce ar implica cheltuieli de 7,537 milioane euro, iar emisiile de dioxid de carbon ar ajunge la 97,8 Mt.
Printre cele mai recente turbine eoliene instalate, care au contribuit la cei 100 GW, se numara parcul maritim eolian Anholt de 400 MW construita de compania energetica DONG in Danemarca, ferma eoliana din Linowo 48 MW dezvoltata de EDF Energies Nouvelles in Polonia, turbinele eoliene din Ausumgaard de 12 MW construite de un antreprenor din Danemarca si parcul eolian de 7,2 MW din localitatea Akoumia din insula Creta, detinut de compania greceasca PPCR.
„Cu toate ca se utilizeaza doar o mica parte din resursele interne de energie eoliana ale Europei, aceasta forma de energie are un impact substantial asupra asigurarii necesarului de energie european si asupra mediului”, a afirmat Kjaer. In plus, Europa beneficiaza de pe urma dezvoltarii acestui sector prin crearea de noi locuri de munca si prin exporturi de tehnologie.
In perioada 2007-2010 contributia sectorului energiei eoliene la PIB-ul UE a crescut la 33%, ceea ce reprezinta 32,4 miliarde euro. Germania este tara care are cele mai multe capacitati eoliene instalate, de 29 GW, urmata de Spania cu 21 GW si de Franta cu 6,8 GW.
Cele mai multe dintre parcurile eoliene dezvoltate in aceste tari sunt pe continent, insa sectorul eolian maritim este in plina ascensiune, Marea Britanie fiind in prezent liderul la acest capitol.
Cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa
Cel mai mare parc eolian onshore din Europa in ceea ce priveste capacitatea este cel situat in Romania, in localitatile Fantanele si Cogealac.
Capacitatea instalata a celor 230 de turbine eoliene este de 600 MW, iar proiectul a fost dezvoltat de compania ceha de utilitati CEZ.
In prezent, in Romania sunt 1.390 MW montati in parcuri de „mori de vant” in urma unor investitii de circa doua miliarde de euro, iar pana la sfarsitul lui 2014 capacitatea proiectelor eoliene functionale s-ar putea dubla.
Romania este urmata in clasament de Marea Britanie, Portugalia, Austria si Spania.
Parcuri eoliene offshore
In prima jumatate a anului in Europa au fost instalate si conectate in totalitate la reteaua electrica cu 50% mai multe turbine eoliene maritime decat in aceeasi perioada a anului trecut, numarul acestora fiind de 132. Capacitatea totala a turbinelor este de 523,2 MW.
In plus, 13 parcuri eoliene se aflau in constructie in primele sase luni ale anului. Acestea au fost dezvoltate in Marea Britanie, Belgia, Germania si Danemarca.
Potrivit datelor furnizate de EWEA, Marea Britanie are cel mai mare numar de parcuri eoliene maritime (8), fiind urmata de Germania si Danemarca, ambele cu cate doua ferme eoliene offshore finalizate.
Dezvoltatorii acestor proiecte sunt companiile germane Siemens, REpower si BARD.
Energia regenerabila este finantata mai putin decat cea nucleara
Sectorul energiei eoliene a primit doar o fractiune din sprijinul financiar acordat energiei nucleare de-a lungul timpului, cu toate ca vantul poate genera electricitate la mai putin de jumatate din costurile unor noi centrale nucleare.
Aproximativ 80% din totalul subventiilor pentru energie din UE-15 (tarile membre ale UE de dinainte de 2004) sunt acordate sectorului energiei nucleare si al combustibililor fosili, in timp ce doar 15% sunt alocate pentru energia regenerabila.
Dupa 50 de ani energia nucleara este mai dependenta de sprijinul guvernamental mai mult ca niciodata.
Marea Britanie a alocat 54 miliarde lire sterline (68 miliarde euro) pentru dezafectarea centralelor nucleare. Cu aceasta suma s-ar putea achizitiona turbine eoline care ar produce 40% din necesarul de energie al Angliei.
Nicio tehnologie dezvoltata privind energia nu a putut ajunge la maturitate fara subventii.