Energia nucleara din Romania, subminata de coruptie si instabilitate politica – studiu

Energie nucleara

Coruptia si instabilitatea politica duc la o scadere a securitatii stocurilor de materiale nucleare din Romania, arata un studiu realizat de centrul de reflectie Initiativa privind amenintarea nucleara (NIT).

Clasamentul NIT are doua parti. Prima parte vizeaza tarile care au mai mult de un kilogram de uraniu puternic imbogatit sau plutoniu, iar a doua parte de cele care au mai putin.

Detectori cu ultrasunete pentru centrala nucleara de la Cernavoda

Romania intra in a doua categorie, clasandu-se pe locul 6, din 144, fiind devansata de Slovenia si urmata de Letonia si Lituania. In fruntea celui de al doilea clasament se afla Finlanda, iar pe ultimul loc este Somalia.

Romania a obtinut, in total, 85 de puncte din 100. Daca in ceea ce priveste angajamentele legale internationale si cele voluntare, tara noastra a primit punctajul maxim (100 de puncte), in ceea ce priveste factorii sociali (stabilitatea politica, coruptie si grupari interesate de achizitia de materiale ilicite) obtine numai 60 de puncte.

In functie de acesti factori, Romania se claseaza pe locul 44 in top. In categoria “stabilitate politica”, Bucurestiul a primit 65 de puncte, ceea ce il claseaza pe locul 35, iar in ceea ce priveste coruptia, cu 25 de puncte, Romania ocupa a 44-a pozitie.

Punctajul maxim este obtinut in ceea ce priveste gruparile interesate de achizitia materialelor ilicite. La capitolul legislatie pentru securitatea materialelor nucleare, Romania primeste 67 de puncte.

In ceea ce priveste vecinii tarii noastre, Bulgaria obtine in total 78 de puncte (locul 11), Republica Moldova primeste 57 de puncte (locul 44), iar Serbia 71 de puncte (locul 19). Ucraina si Ungaria se afla in prima categorie a clasamentului, adica au peste un kilogram de uraniu puternic imbogatit si plutoniu. Astfel, Ungaria se afla pe a doua pozitie, cu 89 de puncte, iar Ucraina pe locul 15, cu 76 de puncte.

Initiativa privind amenintarea nucleara (NIT), un centru de reflectie respectat, a prezentat un nou sistem de evaluare a securitatii stocurilor de uraniu puternic imbogatit si de plutoniu din lume. Aceste materiale pot fi folosite la fabricarea de arme.

Indexul securitatii materialelor nucleare al NTI vizeaza sa masoare cat de vulnerabile sunt aceste stocuri de a fi furate de catre teroristi sau grupari infractionale. De asemenea, vizeaza sa ofere o baza pentru evaluarea progreselor in securizarea stocurilor, inainte de summitul pentru securitate nucleara ce va avea loc la Seul, la sfarsitul lunii martie.

Autorii au subliniat ca indexul are ca scop sa ofere o imagine obiectiva privind ceea ce mai ramane de facut pentru a indeplini obiectivul ambitios al presedintelui Barack Obama de a securiza toate stocurile nucleare din lume pana in 2014.

Criteriile luate in calcul in cazul celor 32 de state care au mai mult de un kilogram de uraniu puternic imbogatit sau plutoniu sunt: cat de mult material este si in cate locuri, masurile de securitate, cat se respecta normele globale pe securitatea nucleara, determinarea politica nationala si capacitatea de implementare a acestor norme, fragilitatea societatilor, inclusiv nivelul coruptiei. Nicio surprinza cu privire la finalul clasamentului. Coreea de Nord sta cel mai prost, apoi Pakistanul si Iranul, urmate de Vietnam.

Urmatorul grup de la coada este format din India, pe 28, China pe 27 si Israelul pe 25, in urma Rusiei si a altor foste republici sovietice despre care pana acum se credea ca sunt cele mai mari amenintari in termeni de securitate nucleara.

Avertisment pentru Basescu: Romania, incapabila sa gestioneze un dezastru nuclear

Se pare ca, in timp ce Rusia, Kazahstan, Belarus si Ucraina au luat masuri semnificative pentru imbunatatirea securitatii la instalatiile nucleare, India, China si Israelul au fost notate mai prost din cauza lipsei de transparenta si a esecului in a adera la acordurile internationale ce guverneaza securitatea nucleara.

Pe primul loc se afla Australia, cu foarte putin material si cu norme de securitate foarte stricte. Marea Britanie este si ea in frunte, pentru respectarea “normele globale” si are note bune pentru administrarea generala, dar proaste pentru “cantitati si instalatii”, pentru ca nu numai ca are un arsenal, dar se ocupa si de reprocesarea combustibilului, ceea ce duce la o crestere a stocurilor sale de plutoniu. Marea Britanie este pe locul 10, la egalitate cu Germania si Canada.

Articole similare

În Bihor s-a dat startul pentru colectarea separată pe cinci fracții, inclusiv biodeșeuri

Ca ţară membră a Uniunii Europene, România s-a angajat să colecteze separat 50% din deşeurile generate de gospodării până în 2020. Tonul...

Export de deșeuri de plastic, export de probleme de mediu

de Oriana Irimia Știați că statele UE au metodologii diferite de calcul a ratei de reciclare a plasticului...

Otrava din sufragerie

de Oriana Irimia În spatele unor nume lungi și greu de pronunțat se ascunde un pericol grav pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,789FaniÎmi place
74CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente

În Bihor s-a dat startul pentru colectarea separată pe cinci fracții, inclusiv biodeșeuri

Ca ţară membră a Uniunii Europene, România s-a angajat să colecteze separat 50% din deşeurile generate de gospodării până în 2020. Tonul...

Export de deșeuri de plastic, export de probleme de mediu

de Oriana Irimia Știați că statele UE au metodologii diferite de calcul a ratei de reciclare a plasticului...

Otrava din sufragerie

de Oriana Irimia În spatele unor nume lungi și greu de pronunțat se ascunde un pericol grav pentru...

Mirajul plasticului: reciclarea mai e soluția salvatoare?

de Oriana Irimia Ca să combatem cu adevărat schimbarea climei, ca să scăpăm de munții de gunoaie, economia...

Oamenii de știință evidențiază riscul pe care schimbările climatice îl au asupra sănătății animalelor de companie

42% dintre proprietarii de animale de companie chestionați nu realizează impactul pe care modificările caracteristicilor anotimpurilor îl au asupra câinilor și pisicilor...