In prezent este o intrecere sau chiar un camp de lupta pentru care energie sau care mix energetic sa primeze in viitor. Asta tine insa doar de prezent. In curand situatia se va schimba, scrie energyreport.ro. Energia regenerabila va mai creste putin dar, totusi, va ramane la o pondere redusa in consumul global, de acum in 20 de ani, este de parere Daniel Yergin, unul din cei mai faimosi experti in energie de pe plan Global, preluat de Boston Globe. Expertul a castigat si un premiu Pulitzer cu cartea “The Prize: The Epic Quest for Oil, Money, and Power”.
Peste tot, problema va fi cea a mix-ului energetic, chiar daca temporar anumite aparente pot induce in eroare. Gazele naturale ieftine, care cel putin in SUA sunt rezultatul boom-ului forarilor recente, par a fi pentru unii actori din piata, deocamdata, un motiv suficient pentru reducerea ponderii carbunelui scump si a centralelor nucleare. Problema e ca, existand preocupari in crestere legate de mediu, nuclearul ar trebui sa ramana parte a mix-ului energetic, ramanand a fi gasita o solutie in gestionarea adecvata a costurilor.
„Vedem centrale nucleare in perfecta stare ca se inchid. Or, acestea sunt o sursa non-carbon de energie electrica, astfel incat exista ingrijorarea daca nu cumva pierdem prematur capacitatile nucleare existente”, atentioneaza expertul.
Mai aplicat la situatia din SUA, Yergin crede ca pe masura ce mixul energetic continua sa se schimbe, americanii se vor baza pe canadieni cand va fi nevoie de combustibil suplimentar. Iar acest lucru se va intampla cu sau fara controversatul proiect al conductei Keystone XL, care ar urma sa duca zacamintele de titei din nisipurile bituminoase din Alberta in SUA si pana la rafinariile din Golful Mexicului.
Eventuala renuntare la proiectul Keystone ar avea un impact extrem de redus asupra reducerii consumului de combustibili fosili si a gazelor cu efect de sera, precum dioxidul de carbon, pe care le emit.
“Daca nu vor canadienii ca titeiul sa vina prin conducta Keystone, va veni cu trenul. Insa marele castigator al ne-construirii conductei gigant va fi Venezuela, deoarece al sau titei vascos are aceeasi amprenta de carbon precum nisipurile bituminoase canadiene. Asa ca, Venezuela sau Canada, alegeti. Care este tara voastra favorita si cine va e vecin”, adauga Yergin.
Productia petroliera a SUA este, de asemenea, in plina expansiune, ca urmare a faptului ca tehnica de foraj controversata a fracturarii hidraulice are acces lanoi si noi rezerve. Intrebarea este insa daca Statele Unite vor fi vreodata in stare sa se elibereze de la producatorii de petrol din strainatate – fie Arabia Saudita fie Canada – din moment ce preturile la petrol sunt stabilite la nivel global.
Expertul intreaba, expertul raspunde. „Nu vom putea fi independenti in termeni de pret. SUA este inca in curs de a fi parte din aceeasi piata la nivel mondial”.